TL'de negatif ayrışma sürüyor

Güne 3,96 seviyesinin hemen üzerinde başlayan dolar/TL, öğleden sonra 4 TL'ye yaklaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA ONLİNE

Türk Lirası, zayıf görünümüne bugün de devam ediyor.

Benzer gelişmekte olan ülke para birimlerinde olumlu performans gözlenmesine rağmen TL'de zayıf eğilimin sürmesiyle dolar/TL 3.99'u aştı. Güne 3,96 - 3,97 aralığında başlayan kur, öğleden sonra gerçekleşen yükselişle 3,9970 seviyesine kadar çıktı. Euro/TL ise 4,95 sınırına yakın seyrediyor.

Dolar endeksi ise 89 sınırını zorluyor. Euro/dolar 1,2475 seviyesine kadar yükseldikten sonra dolar endeksindeki güç kazanımıyla beraber 1,2370 sınırına kadar çekildi.

DÜNYA'ya açıklamalarda bulunan GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, "TL'de yine bir değersizleşme eğilimi söz konu. Kur 3.95'i destek yapmış görünüyor, yukarıda ise 3.99-4.00 bandı direnç. TL'deki değer kaybının enflasyonu yukarı yönlü etkileyeceği beklentileri faizlerde yükselişe neden oluyor, bunun da TL'ye baskı yaratması beklenebilir ve negatif ayrışma devam edebilir." dedi.

Bugün piyasaya yön verecek önemli bir veri bulunmadığına dikkat çeken Erken, "Ancak yarın ABD'de büyüme, perşembe ise Fed'in enflasyon göstergesi çekirdek PCE; içeride ise büyüme var, odak bunlara kayabilir." ifadelerini kullandı.

Emsallerinin gerisinde kaldı

Alan Yatırım'dan yapılan analizde, "Türk Lirasında görülen değer kayıpları son dönemde bir miktar daha ön plana çıkarken, döviz kurlarında görülen yeni zirveler sonrası, TL’nin emsallerine nazaran bir miktar geri planda kaldığı bir tabloyu beraberinde getiriyor. Özellikle yurt içinde bozulma gösteren lokal verilerin etkisiyle zayıflayan TL, global kaynaklı haber akışının etkisinde de baskı altında kalıyor. Özellikle son 1 ayda sepet kurda görülen yüzde 5’lik değer kaybı sonrası 4.33 zirvesinin de aşılması, yaşanan kaybı daha da belirgin hale getiriyor." denildi.

"TL yeniden bir ralli yapabilir"

Özellikle Trump’ın korumacı politikalarının global büyüme üzerinde baskı yaratacağına dair algı oluşursa, emtia fiyatlarına oldukça duyarlı olan Rand, Real gibi para birimlerinin baskı altında kalabileceği ve bu noktada ucuz kalan TL'nin yeniden bir ralli yakalayabileceği belirtilen analizde, ayrıca şu tespitlere yer verildi; "Diğer yandan Fed’in üç faiz artırımı taahhüdü geçerliliğini korursa bu da özellikle gelişmekte olan ülke para birimleri için gündemde olan dezavantajın bir nevi stabilizasyona uğramasına zemin hazırlayacaktır. Bu noktada geride kalan para birimleri veya TL varlıkların gündeme gelmesi söz konusu olabilir. Uzun vadede baz etkisi kaynaklı etkiyle enflasyonda görülebilecek bir geri çekilme MB’nin görece sıkı para politikası ışığında reel faiz farkını TL lehine çevirebilir. Bu da bir nebze TL’nin ön plana çıkmasını gündeme getirecektir. Bunun yanında özellikle ilerleyen vadede altın ithalatında görülecek daralma cari açık göstergelerindeki bozulmayı bir nebze sınırlandırabilir. Bu nedenle dış ticaret rakamlarında seyrin önemli olabileceğini söyleyebiliriz. Aynı zamanda Trump’ın mevcut şartlar ışığında AB’yi ek gümrük vergisinden muaf tutması söz konusu. Bu durum özellikle AB’ye ihracat yapan Türkiye’nin büyümesinde görülecek bozulmayı sınırlı tutabilir ve büyüme konusunda daha öncesinde üzerinde ısrarla vurgu yapılan “süper teşvikler” ile birlikte kısa vadede olmasa da, uzun vadede ekonomiyi destekleyici hamlelerin gelmesi, TL adına oluşan negatif konjonktürün değişmesine zemin hazırlayacak gelişmeler arasında yer alacaktır. Aynı zamanda dolar endeksinin zayıf seyri ve özellikle EURUSD paritesindeki güçlü seyrin devamı Türkiye ekonomisini destekleyebilecek en önemli unsurlardan bir olmaya devam edeceğe benziyor."

Bu konularda ilginizi çekebilir