Tözge: Bireysel krediler yüzde 8-10 büyür

Akbank olarak sektörün hafif üzerinde kredi büyümesi beklediklerini belirten Galip Tözge, yılı 30 milyar lira civarında tamamlayacaklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Akbank Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, bankacılık sektörünün bireysel kredilerde bu yıl yüzde 8-10 arası büyüyebileceğini belirterek, Akbank olarak bunun biraz üzerinde büyüme kaydedeceklerini söyledi.

Akbank'ın düzenlediği 'birebir bankacılık' basın toplantısında konuşan Tözge, Akbank'ın ilk çeyrek sonunda bireysel kredilerinin 27.9 milyar lira seviyesinde gerçekleştiğini belirterek, bu sene sonunda 30 milyar lira civarında bir büyüklük gerçekleşebileceğini ifade etti.

Tözge sektörde ise geçen sene bireysel kredilerin yüzde 27 civarı büyüme kaydettiğini hatırlattı.

Ekonomi yönetiminin cari açığı düşürmek ve iç talebi frenlemek için bankacılık sektörü ve kredilere yönelik aldığı önlemlerin etkisiyle bireysel kredilerde büyüme hızının bir miktar düştüğünü ifade eden Tözge, "Vade kısıtının olması kredileri frenledi. Ancak nisan ve mayıs ayları ilk aylara göre daha iyi gidiyor" dedi.

Tözge faizlere ilişkin beklentisi aralığını da enflasyon artı 1-1.5 puan olarak belirtti.

Orta-üst gelir grubunda pazar payı hedefi yüzde 13

Akbank'ın orta üst gelir grubuna yönelik 'birebir bankacılık' hizmeti kapsamında yıllık 75,000 lira geliri ve 100,000 lira birikimi olan müşterileri hedeflediğini ifade eden Tözge, bankanın bu kapsamda 100,000 müşterisi olduğunu, 200,000 de potansiyel müşteri bulunduğunu kaydetti.

Tözge,  Türkiye'de mevduat ve yatırım fonları pazarının, bulunduğu bölge olan Orta ve Doğu

Avrupa ülkelerine göre daha hızlı büyüyeceğini belirterek, "Türkiye'de, Akbank Birebir Bankacılık'ın hedef kitlesi kapsamındaki 100,000 lira ve üzerinde varlığı olan kişi sayısının, Datamonitor'e göre 2014 yılına göre yüzde 24 artarak, 2017 sonunda 1.4 milyon kişiye ulaşacağı öngörülüyor.

Aynı dönemler itibarıyla bu kişilerin toplam varlıklarının ise yüzde 26 artacağı tahmin ediliyor. Türkiye'nin, önümüzdeki 4 yılın sonunda, gelişmekte olan ülkeler kategorisinde Endonezya, Hindistan ve Çin'in ardından orta-üst gelir grubu müşteri sayısı ve varlık artışında en fazla büyüyen 4. ülke olacağı tahmin ediliyor" diye konuştu.

Tözge, Akbank'ın orta-üst gelir grubu segmentinde yüzde 11.5 olan pazar payını 3 yıl içinde yüzde 13'e çıkarmayı hedeflediklerini de belirtti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir