Trump: Ticaret savaşları iyi ve kazanması kolaydır

ABD Başkanı Trump, ek gümrük vergilerinin ticaret savaşlarına neden olacağı yönündeki eleştirilere, "Ticaret savaşları iyi ve kazanması kolaydır" yanıtını verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Başkanı Donald Trump, çelik ve alüminyum ithalatına getirecekleri sırasıyla yüzde 24 ve yüzde 10'luk ek gümrük vergisi uygulamasına Avrupa'dan gelen tepkilere yanıt verdi.

Twitter üzerinden açıklama yapan Trump, ABD'nin kararının global ticarete zarar vereceği ve bir ticaret savaşına yol açabileceği uyarılarına, "Ticaret savaşları iyi ve kazanması kolaydır" yanıtını verdi.

Trump, "ABD neredeyse iş yaptığı her ülke ile ticarette milyarlarca dolar kaybederken, ticaret savaşları iyi ve kazanması kolaydır. Örneğin, belirli bir ülke ile ticarette 100 milyon dolar ekside iseniz ve onlar açgözlülük yapıyorlarsa, artık onlarla ticaret yapmazsınız." ifadelerini kullandı.

Gabriel: AB, karşılık vermelidir

Konuya ilişkin bugün açıklamalarda bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, ABD'nin ilave gümrük vergisi uygulama kararına karşı Avrupa Birliği’nin kararlılıkla yanıt vermesi gerektiğini söyledi. Gabriel, "AB, Avrupa'da binlerce kişinin istihdamını tehlikeye sokan ABD'nin ek vergilerine kararlılıkla yanıt vermelidir. Washington bundan kuşku duymamalıdır." dedi. 

Çin: Ticarete olumlu katkı yapın

Çin Dışişleri Bakanlığı ise, ABD'yi "çok taraflı ticaret kurallarına saygılı olması ve uluslararası ticaret düzenine olumlu katkı yapması" konusunda uyardı. Çin Dışişleri sözcüsü Hua Çunying, "Tüm ülkeler ABD'yi takip ederse bu uluslararası ticaret düzeninde ciddi etki yaratır" dedi.

Çin Demir Çelik Kurumu Genel Sekreter Yardımcısı Li Şinçuang, "Çin üzerindeki etki büyük değil" yorumunu yaparken, Reuters, ABD'nin Çin'den ithal ettiği çeliğin toplam ithalatın sadece yüzde 2'sini oluşturduğunu yazdı.

Fitch: Çelik vergisinin Çin'e etkisi sınırlı olurFitch: Çelik vergisinin Çin'e etkisi sınırlı olur

Bu konularda ilginizi çekebilir