Türevde gidişat kötü düzenleme gerekiyor

ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay sektörü 'sorumlu bankacılık'a davet ederek, türev ürünler konusunda da şirketleri uyardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BORSA / FİNANS SERVİSİ

Türkiye'de son dönemde türev ürünlere gösterilen ilgi ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay'ı kaygılandırdı. 'Türevde gidişat kötü' diyen Abay, sektörde düzenlemeye gidilmesi gerektiğini düşünüyor.  ABD'den başlayıp dünyaya yayılan 2008 krizinin temel nedenlerinden biri olan türev ürünler, riskli oldukları kadar yüksek getiriye de sahip. 

ING Bank'ın, çocuklara finansal eğitim verilen 'Turuncu Damla' projesinin sonuçlarının açıklandığı toplantıda konuşan Abay, finansal okur yazarlık konusunda ülke olarak daha almamız gereken çok yol olduğunu kaydetti.

Sürekli olarak sorumlu bankacılık vurgusu yaptıklarını belirten Abay şunları söyledi: "Türev ürün satışları konusunda şirketlerin bilgisi yok. Biz bu konuda net bilgisi olmayan şirketlere türev ürün satmıyoruz. Ticari anlamda bundan etkilensek bile uyguladığımız politikanın doğru olduğuna inanıyoruz. Türevde gidişat iyi değil. Bize göre bu konuda yasal düzenleme getirilmesi gerekiyor."

Kredi sürecinde daha sorumlu bir yol üzerinde çalıştıklarını belirten Abay, "Kredi sürecinde bankalar daha sorumlu davranmalı. Hızlı büyüme ve karlılık cazip ama bizim için öncelik sürdürülebilir olmakta. Tüketim desteklenmeli ancak bankalar bireyleri doğru ürüne yönlendirmeli.  Banka olarak bacası tüten yatırımları finanse etmek istiyoruz, önceki gün açıklanan Orta Vadeli Plan (OVP) umarız bu tarz yatırımların önünü açacaktır" diye konuştu. 

OVP kısa vadede negatif etkiler uzun dönemde çok faydalı olur

OVP ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Abay, "Orta Vadeli Plan kısa vadede negatif etkilere yol açabilir. Kredi kartı düzenlemeleri bireysel kredilerde düşüşe yol açacak, hayat zorlaşacaktır. Banka karlarında gerileme görülebilir ancak plan, uzun dönemde fayda sağlayacaktır. Hükümet açıkları görüp önlem almış. Bankalar olarak biz dekendi işleyişimizi gözden geçirmeliyiz. Öte yandan plan, Türkiye'nin hedefleri açısından tutarlı. Cari açık ve büyüme dengesi iyiye gidecektir.  Elbette büyümeliyiz ama sürdürülebilir büyüme daha önemli.  OVP'nin tasarruf açığının daraltılması noktasında da etkileri olacaktır" dedi.

Çocuklar 'uzun vade'yi öğrendi

ING Uluslararası  Finansal Okuryazarlık Araştırması'na göre Türkiye 12 Avrupa ülkesi içinde son sırada.   İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü himayesinde, Koç Üniversitesi'den Prof. Dr. Şule Alan ile Doç. Dr. Seda Ertaç'ın yürüttüğü Turuncu Damla programı ile 8-10 yaş grubundaki çocuklara oyunlarla finans eğitimi verildi. Eğitimde çocuklara sabırlı olmak öğretilerek, 'daha büyük getiriler' için bugünkü tüketimden vazgeçmeleri sağlandı.  İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız "Bu eğitimlerle tasarruf bilinci yüksek bireyler yetiştirmeyi hedefliyoruz" derken Prof. Dr. Alan da tasarruf kavramının en temel yapı taşlarından başlayıp çocuklarda davranışsal bir farkındalık yaratabildiklerini söyledi. Doç Dr. Ertaç ise eğitim sonucunda özdenetimin arttığını, erkek çocuklarında ise sabır sınırının yükseldiğini dile getirdi. Çalışmanın sonuçları önümüzdeki günlerde OECD'ye sunulacak.

Ödeme sistemleri değişecek

Geçtiğimiz aylarda  e-fatura için Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan özel entegratör alan ING Bank, pos cihazlarını ortadan kaldıracak bir sistem üzerinde çalışıyor. Abay, henüz detaylarını açıklamadığı sistemle ilgili şu ipuçlarını verdi: "e-fatura ve ödeme altyapısını birleştiriyoruz. Cep telefonu ile ödeme yapılabilecek sistemlerin üzerinde çalışıyoruz. Mobil dışında dijital bankacılıkta da yeni sistemler üzerinde çalışıyoruz. Yakın zamanda bu çalışmalarımız da meyvesini verecek."

Anadolu'da büyüyeceğiz

ING Bank'ın Anadolu'da büyümek için yakın zamanda harekete geçeceği bilgisini veren Pınar Abay, "Anadolu'da en büyük sorunu yüksek bankacılık ücretleri ve komisyonlar oluşturuyor. Anadolu'da büyümek için  gelir grubu daha dar olanlara yeni bankacılık ürünleri sunacağız. EFT, havale gibi işlemlerden alınan komisyonlar azaltılacak. 100 lirası olanı da bankaya çekecek planlar üzerinde çalışıyoruz" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir