Turhan: "Stratejik ortaklığın yoğun olduğu bir yıl"

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, "Bu yıl stratejik ortaklık çalışmaları anlamında da çok yoğun bir yıl oldu" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, Borsa İstanbul Yerleşkesi'nde düzenlenen "Borsacılık Faaliyetlerinin Resmi Olarak Başlangıcının 140. Yıldönümü Resepsiyonu"nda kurum çalışmaları ve yıl içinde gerçekleşen faaliyetlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Dersaadet Tahvilat Borsası ile başlayan, bugün Türk finans dünyasının en önemli projelerinden Borsa İstanbul ile devam eden sermaye piyasasının 140. yılını kutladığını belirten Turhan, "27 Aralık 2013, Türkiye'de organize piyasanın, düzenlenmiş piyasanın, yani bugünkü manasıyla borsacılığın 140. kuruluş yıl dönümüdür" bilgisini verdi. 

Borsa İstanbul'da yıl boyunca yaşanan gelişmeleri hatırlatan Turhan,şunları kaydetti: 

"Borsa İstanbul 3 Nisan 2013'te tüzel kişiliğini kazandı. Esas sözleşmesinin yayınlanmasıyla birlikte bir yerde Borsa İstanbul hayata geçmiş oldu. O tarihen sonra Borsa İstanbul kurucu unsunları olan önce İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ile İstanbul Altın Borsası'nın (İAB) birleşmesini, daha sonra da yine kısa bir süre içerisinde İzmir'de faaliyet göstermekte olan Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası'nın (VİOP) birleşmesini gerçekleştirdik. Dolayısıyla Türkiye'nin borsası hedefini hayata geçirmiş olduk."  

Geçen yıl ve bu yıl yatay ve dikey entegrasyon anlamında önemli adımlar atıldığını aktaran Turhan, "Bu yıl stratejik ortaklık çalışmaları anlamında da çok yoğun bir yıl oldu. Stratejik ortaklık çalışmalarını başarıyla götürdük. Burada bütün arkadaşlarımızın önemli katkıları oldu" diye konuştu. 

Turhan, Salı günü Borsa İstanbul binasında gerçekleştirilecek olan şirketin ilk genel kuruluna ilişkin, "Kurul Olağanüstü bir Genel Kurul olacak ve burada inşallah gerekli kararlar alınmak suretiyle son adımı atacağız ve 2014'e yeni bir şevkle yeni bir ruhla başlayacağız" ifadelerini kullandı. 

İşlem salonuna tadilat 

Turhan, konuşmasında Borsa İstanbul çalışanlarına kurumda planlanan ve meydana gelen çalışmalara ilişkin bilgiler verdi. Turhan, bugün Bosra İstanbul'un Yönetim Kurulu Toplantısı'nda toplu iş sözleşmesini imzalamaya kendisi ve Genel Müdür Yardımcısı Seyfettin Sağlam'ın yetkili kılındığını açıkladı. 

Borsa İstanbul İşlem Salonu'nda yapılması planlanan tadilat tamamlanana kadar çalışanların başka bir bölümde işlem yapmaya devam edeceğini belirten Turhan, "Orayı daha iyi şartlarda çalışılacak bir yer haline getireceğiz.  Bu süre zarfında bir süre işlem yapamayacağız. Seans Salonu hazırlanıp yeni yapıya göre hayata geçinceye kadar, arada geçecek sürede, bugün bu salonda çalışan arkadaşların tamamının çalışmaya devam edeceği bir ortamı hazırlayamazsak bu işi yapmayacağız" bilgisini verdi. 

Borsa İstanbul Müzik Atölyesi'nin müzik icrasına başladığını anlatan Turhan, Türk müzik kültürüne katkı sunmaktan ve gelecek nesillere Türk Musiki'nin aktarılması için böyle bir çalışmanın içinde olduğunu belirtti. 

Resepsiyonda Borsa İstanbul Müzik Atölyesi Grubu ilk konserini sunarken, Borsa'da 20 yılını dolduran bazı çalışanlara ve 'broker'lara plaket takdim edildi.  

Toplantıda aktarılan bilgilere göre, ilk borsacılık faaliyetleri 1854 Kırım Savaşı'na dayanmakta. Bu savaşla başlayan Osmanlı borçları nedeniyle çıkartılan tahviller İstanbul'da alınıp satılmaya başlandı. 1866'da Osmanlı'dan alacaklı devletlerin de desteğiyle İstanbul'da kurulan borsa, 1873 yılında çıkarılan bir nizamnameyle "Dersaadet Tahvilat Borsası" adını aldı.