Türk Eximban'ın ihracata desteği yüzde 25'i aştı

Eximbank, kullandırdığı ihracat kredilerini 2017’de bir önceki yıla göre yüzde 10 artışla 23.9 milyar dolara çıkardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Talip AKTAŞ

İhracat kredilerinin yüzde 50’sine yakınını tek başına karşılayan Türk Eximbank’ın ihracatçıya desteği, toplam ihracattan hızlı artıyor. Eximbank, kullandırdığı ihracat kredilerini 2017’de bir önceki yıla göre yüzde 10 artışla 23.9 milyar dolara çıkardı. Geçen yıl ayrıca ihracat sigortası desteğini de yüzde 40’a yakın artırdı ve 15.3 milyar dolar düzeyine yükseltti. Böylece yılın tamamında ihracata ve desteğini 39.3 milyar dolara yükseltti. Bir önceki yıla göre yüzde 20,2 oranında bir artışı ifade bu rakam, 157.1 milyar dolarlık 2017 yılı ihracatına bankanın sağladığı finansman desteğinin de yüzde 25’i aştığına işaret ediyor. Türk Eximbank’ın destek sağladığı firmaların yüzde 60’ını KOBİ’ler oluşturuyor. Çalışılan firma sayısında da geçen yıl yüzde 16 artış yaşandı 9 bine yükseldi. Kredi kullanan firma sayısı yüzde 17 artışla 7.4 bine, sigortalı ihracatçı sayısı da yüzde 13 artışla 3 bine yaklaştı.

Eximbank, geçen yılın ikinci yarısından itibaren küçük ve orta ölçekli firmalara pozitif ayrım gözeten bir uygulamayı da başlattı. Özkaynaklarıyla sağladığı sevk öncesi TL ihracat kredisi ile ihracata hazırlık kreşini sadece KOBİ’lere kullandırma kararı aldı.

Exim teminatları düşürdü

Türk Eximbank, iharacatçının finansman maliyetinin aşağı çekilmesi amacıyla döviz kuru forward işlemlerinde başlangıç ve sürdürme teminatlarını azalttı. Döviz kuru forward işlemlerinde başlangıç teminatı yüzde 20’den yüzde 12’ye, sürdürme teminatı ise yüzde 15’ten yüzde 6’ya indirildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir