Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Türkiye'nin ekonomik büyüme tahmini 2014 yılı için yüzde 2,5'ten yüzde 3'e yükseltti, 2015 yılı içinse yüzde 3,2 düzeyinde bıraktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye için 2014 yılı büyüme tahminini yüzde 2,5'ten yüzde 3'e yükselttiğini açıkladı. 

EBRD'nin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, ağırlıklı olarak yükselen ihracat ve merkez bankasının faiz oranlarını düşürmesinin sağladığı destek öncülüğünde ekonomik büyümenin beklenenden daha güçlü performans göstermesiyle, 2014 yılı için Türkiye'nin ekonomik büyüme tahmininin yukarı yönlü revize edildiği bildirildi. 

Büyüme tahminini yüzde 2.5'ten yüzde 3'e yükseltti

EBRD'nin, mayıs ayında yüzde 2,5 düzeyinde bulunan Türkiye'nin 2014 yılı ekonomik büyüme tahminini yüzde 3'e yükselttiği aktarılan açıklamada, ayrıca 2015 yılı büyüme beklentisinin değiştirilmeyerek yüzde 3,2 düzeyinde bırakıldığı kaydedildi. 

Açıklamada, EBRD'nin son ekonomik raporunda Irakta yükselen tansiyona işaret ettiği anımsatılırken, şu ifadelere yer verildi: 

En büyük risk, dış faktörlerdeki kırılganlıklar ve küresel likidite koşulları 

"EBRD, Irak'ın Türkiye'nin ikinci büyük ihracat partneri olması ve aynı zamanda Avrupa Birliği (AB) büyümesinin hala güçsüz seyretmesinden dolayı, Türkiye'nin ihracat öncülüğündeki büyümesinin yıl boyunca sakin kalabileceği konusunda uyarmıştı. Aynı zamanda, yüzde 5 hedefinin üzerinde seyreden ve temmuz ayında yüzde 9,5 düzeyinde bulunan enflasyonun hala yüksek seviyede olması nedeniyle, merkez bankasının genişleme döngüsünün ihtiyatlı devam edebileceğini de söylemiştik.  

Dış faktörlerdeki kırılganlıklar ve küresel likidite koşullarına maruz kalma, Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı en büyük riskler olmayı sürdürüyor. Bununla birlikte, ülke geçmişte benzer karışıklıklarla karşılaştığında direnç göstermişti." 

Bu konularda ilginizi çekebilir