Türkiye'ye en fazla girişi İngiliz fonlar yaptı
Üçüncü çeyrekte İngiltere ve İrlanda'dan net 239 milyon dolarlık yatırım geldi. En çok teknoloji, hammadde ve altyapı hizmetleri sektörlerine fon girişi yapıldı.
İSTANBUL - Türkiye Yatırımcı İlişkileri Derneği (TÜYİD) ile IPREO'nun hazırladığı "Fon Akışları" (Flow of Funds) raporun ikincisine göre, üçüncü çeyrekte Türkiye'ye en fazla giriş İngiliz fonlarından gerçekleşirken pazardaki en büyük pay ABD'li fonlara ait.
TÜYİD açıklamasına göre, TÜYİD ile IPREO'nun kaynak niteliğinde olan ve Türkiye'deki fon akışıyla ilgili trendleri ortaya koyan "Fon Akışları" raporunun ikincisi yayınladı. Rapor, fonların giriş ve çıkışlarını, yatırımların türlerini ve bölgelerini, en iyi alıcı ve satıcıları, önemli uluslararası yatırımları ve Türkiye piyasasını ilgilendiren önemli bilgileri içeriyor.
Üçüncü çeyrekte küresel kurumsal yatırımcılarda satış gözlemlendiği belirtilen raporda, Macaristan ve Rusya'da kurumsal satışlar devam ederken, Polonya, bölgede fon girişinin olduğu tek ülke konumunda görülüyor.
Raporda ayrıca Türk hisselerinin önemli bir bölümünün, büyümeye dayalı yatırım yapan yatırımcıların fonlarını elde tuttuğu görülürken, değere bağlı yatırım yapan yatırımcılardaysa fon satışı gerçekleştiği ifade ediliyor.
En büyük giriş İngiliz Aberdeen Asset Managers'ın
Yatırım bölgelerine göre yatırımcılar incelendiğinde üçüncü çeyrekte Türk piyasalarına destek, İrlanda ve İngiltere'den net 239 milyon dolarlık yatırımla geldi. 341 milyon dolar ile İngiliz Aberdeen Asset Managers, Türkiye'deki en büyük uluslararası yatırımcı konumundayken, İngiltere'den net girişler, JP Morgan Asset Management ve Pictet Asset Management'ın satışlarıyla azaldı.
Aynı zamanda üç çeyrektir üst üste gerçekleşen düşüşe karşın, Kuzey Amerikalı yatırımcıların Türkiye piyasalarında en büyük yere sahip olduğu belirtiliyor. En çok satışı yapan Fidelity Management&Research Company olurken, Oppenheimer Funds ikinci çeyrekte en büyük satıcı konumundan, üçüncü çeyrekte en büyük alıcı konumuna geldi.
Raporda ayrıca, Batı Avrupalı yatırımcılar ise 215 milyon dolarla Kuzey Amerikalı yatırımcılardan sonra bölgesel bazda en çok satış gerçekleştiren konumunda bulunuyor. Bu satışların büyük çoğunluğunun Deutsche Asset&Wealth Management, Reyl Asset Management ve Robeco tarafından gerçekleştirildiği ifade edildi.
Sektörler bazında hisse senetlerine fon akışı incelendiğindeyse en çok teknoloji, hammadde ve altyapı hizmetleri sektörlerine fon girişi yapıldı. Bir önceki döneme göre yavaşlasa da üçüncü çeyrekte 84 milyon dolarlık fon girişiyle Turkcell'den hisse senedi alımı yapıldığı görülüyor. Finans sektöründe fon çıkışı, Garanti Bankası hisselerine ise 125 milyon dolarlık fon girişi oldu.