Ücret ve komisyonlar serbest belirlenmeli

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, kredili mevduatta faizin düşürülmesinin sektör karını yüzde 2-5 arasında aşağıya çekeceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, TCMB'nin kredili mevduat hesapları (KMH) faiz oranları için kredi kartı işlemlerindeki azami akdi ve gecikme faiz oranlarını baz alarak düşürmesinin bankacılık sektörünün karını yüzde 2-5 arasında aşağı çekeceğini söyledi.

TBB genel kurul toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını cevaplayan Aydın, düzenlemenin bankacılık sektör karlılığına ciddi bir etkisinin olacağını düşündüklerini belirterek; "Burada yaklaşık 10 milyar liralık bir kredi hacmi söz konusu. Geçen sene sektör olarak 23 milyar lira kazanmıştık. Tam bir hesap yapmadık ama kar üzerinde yüzde 2-5 arasında bir etkisi olur" dedi.

Bankacılık sektörünün 2012'de net karı 23.6 milyar olmuştu.

Bu olumsuz etkiyi, daha çok kredi vererek, daha çok büyüyerek telafi etmeye çalışacaklarını belirten Aydın, "Aktifi çeşitlendirerek ve büyüterek karlılığı belli bir seviyede tutmamız gerekiyor. Çünkü özkaynağı artırmamız lazım" diye konuştu.

TCMB finansal istikrarın korunması ve parasal aktarım mekanizmasının daha da güçlendirilmesi amacıyla KMH faiz oranları için bir üst sınır belirlerken; buna göre KMH hesaplarında uygulanacak akdi ve gecikme faiz oranları kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi ve gecikme faiz oranlarını geçemeyecek.

Bankalarca kredi kartlarına uygulanacağı bildirilen en yüksek aylık faiz oranları TL için aylık yüzde 2.22, en yüksek aylık gecikme faiz oranı da yüzde2.72 seviyesinde.

Bankacılık sektörü genelinde net karda daralma beklentisiyle dün bankacılık endeksi de yüzde 1.88 kayıpla kapanırken bugün ilk seans sonunda yüzde 0.47 kayıpla işlem gördü.

[PAGE]

 

Ücret ve komisyonlar rekabet ortamında serbest belirlenmeli

Aydın, bankacılık sektöründe alınan ücret ve komisyonların, yapılan yatırım ve işletme harcamalarının maliyeti ve masrafların karşılığı gereği olması sebebiyle düzenlemelere uygun olduğunu düşündüklerini belirterek, "Uluslararası uygulamalarda ve uyum çalışmaları sürdürülen AB düzenlemelerinde de olduğu gibi ücret ve komisyonların piyasa mekanizması çerçevesinde serbestçe belirlenmesinden yanayız" dedi.

Sınırlayıcı yaklaşımların bankacılık sektörünün büyümesini ve ekonomik faaliyete olan desteğini olumsuz etkileyeceğini kaydeden Aydın, bankacılık sektörüne getirilen her her yükün bankaların hissedarlarına ve müşterilerine getirilen dolaylı bir yük olduğunu belirtti.

Bankacılık sektöründe ücret ve komisyon gelirlerinin toplam gelirler içindeki payının bir çok ülkeye göre daha düşük olduğunu kaydeden Aydın, faiz oranları düştükçe sunulan hizmet ve ürünlerin doğru ücretlendirilmesinin, dolayısıyla faiz dışı gelirlerin daha da önem kazandığını belirtti.

Aydın 2013 ilk çeyrek sonuçlarına göre bankaların toplam gelirlerinin yüzde80'inin faiz gelirlerinden, yüzde 20'sinin ise hizmet ve komisyon gelirlerinin de yer aldığı faiz dışı gelirlerden oluştuğunu söyledi.

Sektörün tüm faaliyetleri hukuka ve düzenlemelere uygun

Bankacılık sektörünün hak etmediği bazı eleştiriler ve değerlendirmelerin sektörü üzdüğünü kaydeden Aydın, sektörünün tüm faaliyetlerinin düzenlemelere ve hukuka uygun olduğunun altını çizdi.

Son dönemde sektöre getirilen bazı eleştirilere de değinen Aydın şunları söyledi:

"Ticari kredilerde erken kapatma konusunda kredilerin yapılandırılmasında alınan komisyonlar bu maliyetlerin karşılanmasına yöneliktir. Uzun vadeli sabit faizle borçlanmayı tercih eden müşterilerimizin, faiz oranları düştüğü zaman bankadan faiz indirimi talep ediyorsa krediyi erken kapatma yükümlülüğünü karşılaması da beklenir. Bu yükümlülüğün ne olacağı sözleşmelerde belirleniyor."

Bankaların borçlanma maliyetinin düşüşünü yeni açılan kredilere piyasa koşulları içinde yansıttığını belirten Aydın, son bir yılda, Merkez Bankası’nın bankaları fonlama faizinin 4.5 puan gerilediğini, bankaların ticari kredi faiz ortalamasının da yüzde 14.3’ten yüzde 10’a gerilediğini söyledi.

Kaynak maliyetinin düşmesinin kredi faizlerine bire bir yansıması diğer koşullar aynı iken mümkün olduğunu belirten Aydın, son iki yılda, para politikasının sıkılaştırılması, zorunlu karşılık oranlarının yükseltilmesi, zorunlu karşılıklara faiz uygulamasına son verilmesi, kredi riskleri için daha fazla sermaye ve karşılık tutulması, şube harçlarının arttırılması gibi önlemlerin faiz oranlarından bağımsız olarak kaynak maliyetini yükselttiğine dikkat çekti.

Bankacılık sektöründe özkaynak karlılığının nominal olarak yüzde 13, reel olarak yüzde 5 düzeyinde olduğunu kaydeden Aydın, bu oranın bankacılık sektörü sorunlu olmayan ülkelerin ortalamasından daha yüksek olmadığını hatta bu ülkelerin gerisinde olduğunu ifade etti.