Ünlü&Co'ya göre, 25 milyar dolarlık satın alma olacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Yatırım ve varlık yönetimi hizmetleri grubu Ünlü&Co'ya göre, 2013 yılında Türkiye'de 25 milyar dolarlık satın alma ve birleşme öngörülüyor.

Ünlü&Co Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut L. Ünlü, piyasada genel olarak Moody's'in 2013 yılında Türkiye'nin kredi notunu arttıracağına yönelik bir beklenti olduğu belirterek, şunları kaydetti:
"Biz de Türkiye ekonomisinin 2001 krizinin ardından geçirdiği dönüşüm süreciyle yatırım yapılabilir ülke kredi notunu çoktan hak ettiğini düşünüyoruz. Ancak Moody's'in açıklamalarına bakıldığında, 2013 yılı içerisinde bir kredi notu artışını garanti olarak görmemek gerek. Kredi notu artış beklentilerinden bağımsız olarak yapısal reform adımlarına devam edilmesi kritik önemde. Bu adımlar risk algısının terse dönmesi, sermaye girişlerinin sınırlanması, kur ve faiz dengelerinin bozulması risklerinin bertaraf edilmesinde önemli rol oynayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Son makroekonomik verilerle 2013 yılını değerlendiren Ünlü, "Ünlü & Co olarak biz de piyasa beklentilerine paralel olarak, özellikle, iç talepteki canlanma ile 2013 yılı Gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) büyümesinin yüzde 4,5-5'e doğru hızlanabileceğini düşünüyoruz. Öte yandan, büyüme rakamlarına bağlı olarak cari açıkta da yılın sonlarına doğru GSYİH'nın yüzde 8,0'ine doğru bir yükseliş görebiliriz" ifadelerini kullandı.

Özelleştirme, şirket satın alma ve birleşme sürecinin 2013'te artarak devam edeceğini söyleyen Mahmut L. Ünlü, şunları kaydetti:

"Özelleştirmede 2012 yılından devreden 14 milyar dolar civarında gelirin üzerine, 2013 yılında da 10 milyar doların üzerinde gelir bekleniyor. Buna karşın 2013 bütçesinde 9,5 milyar lira gibi muhafazakar bir hedef konuldu. Bu rakamın aşılması muhtemel görünüyor. 2012 yılı şirket satın alma ya da birleşme faaliyetleri açısından çok yoğun geçti.

Özelleştirme dahil 345 anlaşma ile yaklaşık 32-33 milyar dolarlık işlem gerçekleştirildi. 2013 yılında da özelleştirmeler dışında perakende ve finans sektöründe yüksek tutarlı işlemler potansiyel olarak durdu. 2013 yılında da en az 25-30 milyar dolarlık bir işlem hacmi bekleniyor."