Viyana borsası ile 20 şirketlik ortaklık

İMKB ve Viyana Borsası, İMKB'de işlem gören 20 şirketin ağırlıklı piyasa değerinden oluşan bir endeks hazırlayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VİYANA - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), İMKB'de işlem gören 20 şirketin ağırlıklı piyasa değerinden oluşan bir endeks hazırlanması ve yayını için Viyana Borsası ile anlaşma imzaladı.

İki Borsa arasında Viyana'da imzalanan anlaşmaya göre, Viyana Borsası, endeks kapsamında yer alan şirketler için İMKB'de işlem yapılan tüm günler için hesaplama yapacak ve yayınlayacak. "IBTX"(Istanbul Traded Index) adıyla hesaplanacak ve yayınlanacak olan endeks, Viyana Borsası'nda euro, ABD Doları ve Türk Lirası karşılıklarıyla gerçek zamanlı olarak yer alacak.

Söz konusu endeks Viyana Borsası internet sitelerinde yayınlanacak ve veri yayın kuruluşları aracılığıyla kullanıcılara/yatırımcılara iletilecek. Viyana Borsası, ayrıca, endekste yer alan şirketlerin kapanış fiyatları dahil, endeks bileşenlerinin kapsamlı bilgisini de günlük olarak duyuracak. Söz konusu bilgiler, Viyana Borsası tarafından özel isteklere göre de talep edenlere sunulabilecek. Anlaşmaya göre, endeksin veri dağıtıcılar gibi üçüncü kişilere satılması, pazarlanması, dağıtılmasından da Viyana Borsası sorumlu olacak.

İMKB Başkanı İbrahim Turhan, Viyana Borsası'nda gerçekleştirilen toplantıda yaptığı konuşmada, İMKB şirketlerin toplam değeri itibariyle bölgenin en büyük hacmine sahip olduğunu belirtti. Avusturya ve Türkiye borsaları arasındaki anlaşmanın sadece bir başlangıç olduğunu vurgulayan Turhan, önümüzdeki dönemde iki borsa ve finans kurumları arasında daha büyük işbirliklerinin olabileceğini söyledi.

İMKB'deki şirketlerin hisselerinin toplam değerinin yaklaşık 270 milyar doları bulduğunu belirten Turhan, "Türkiye Avrupa'nın en büyük altıncı ekonomisi ve durum yukarı yönlü olmak üzere her an değişebilir" dedi.

İbrahim Turhan, "Bu endeks projesinin iki Borsanın da çıkarlarına hizmet edeceğine, işbirliğini güçlendireceğine ve bölgesel Borsaların karşılaştığı küresel sorunlarla başa çıkma çabalarına katkıda bulunacağına inanıyoruz" görüşünü aktardı.
Viyana Borsası ve Orta ve Doğu Avrupa Borsalar Grubu (Wiener Börse AG and the CEE Stock Exchange Group) Yönetim Kurulu Üyesi Michael BUHL, 1996 yılından Doğu Avrupa ve Rusya Bölgesel endeksi uzmanlığı inşa edildiğini belirterek, "Uzun dönemde kazanılan bu bilgiyi yeni ortağımıza sunabilmekten mutluyuz. Dünyanın en dinamik piyasalarından birisini izleyecek olan IBTX'i oluşturmaktan ve müşterilerimize sunmaktan gurur duyuyoruz" şeklinde konuştu.
Son birkaç yıldır Avusturya'nın Türkiye'nin en büyük ticari ortaklarından biri haline geldiğini belirten Buhl,"Endeks oluşturmamızın bir sebebi de Avusturya ve Türkiye arasındaki artan ticaret ve doğrudan yatırım miktarı" dedi.
İstanbul'un, Türkiye'nin 2012 planları çerçevesinde küresel finans merkezi olması hedefini yakından izlediklerini belirten Buhl, "Önümüzdeki dönemde daha fazla Avusturyalı finans kuruluşunun Türkiye ile ilgileneceğini düşünüyorum. Bölgenin en hızlı büyüyen ekonomisisiniz. Bu endeks sadece bir başlangıç" ifadelerini kullandı.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir