Yabancı en çok Türk Lirasını merak etti

Türk Lirası 2018'de oldukça volatil bir seyir izledi. Buna bağlı olarak TL, internette Türkiye ile ilgili aramalarda zirve yaptı... İşte TL'yi en çok merak edip arayan ülkeler... (Muhammed Kafadar)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MUHAMMED KAFADAR

Arama motoru Google üzerinden 2018 yılında Türkiye ile ilgili yapılan İngilizce sorgulamalarda Türk Lirası öne çıktı. Özellikle TL'nin tarihi düşük seviyelere gerilediği ağustos ayında dolar/TL aramalarının zirve yaptığı görüldü.

Dünya geneline bakıldığında TL'nin dolar karşılığına ilişkin aramalarda yüzde 400, TL ile ilgili haberlerin aramalarında ise yüzde 300'lük artış yaşandı. TL en çok, 7 seviyelerinin görüldüğü ağustosta merak edildi. Dolar/TL tarihi zirvesini 13 Ağustos'ta 7.24 ile görmüş, bu tarihte Türk Lirası dünyanın 192 ülkesinin tam 186'sı karşısında en az alım gücüne düşmüştü.

Google Trends sonuçlarına göre; Kıbrıs'ı saymazsak Türk Lirası'nın durumunu sırasıyla en çok Lübnan, Katar, Bahreyn, Makedonya, Pakistan, BAE ve Kuveyt merak etti. Aramalarda Lübnan başı çekerken; en çok euro, sonra dolar sonra da rupi karşılıklara bakıldı.

Lübnan, bankalar için endişeli

Lübnan'dan Türk Lirasına ilişkin aramalarda yüzde 1300'ün üzerinde artış görüldü. Aramalar pik noktasına ağustos ortalarında ulaştı. Beyrut merkezli Byblos Bank analisti Nassib Ghobril, ağustosta yaptığı bir değerlendirmede; Türkiye'de faaliyet gösteren Lübnanlı bankaların, zor durumdaki Türk şirketlerden döviz borçlarını tahsil etmekte güçlük çekebileceğini söylemişti. Ayrıca, Türkiye'nin Lübnan için başlıca ithalat kaynaklarından biri olduğunu anlatan Lübnanlı ekonomistler, TL'deki zayıflığın avantajlarına olabileceği söylemişti.

Katar'dan 15 milyar dolar

Katar'da liraya merak seçimlere ilişkin aramaların altında kalsa da üst sıralarda yer aldı. Bu arada bu ülkeden Türk havayolu şirketlerine yönelik artan sorgulamalar da dikkat çekti. Katar ağustos ayında Türkiye'ye 15 milyar dolar doğrudan yatırım yapacaklarını açıklamış, bu haber kur şokunun etkilerini bir miktar hafifletmişti. İki ülke ilişkileri Körfez ülkelerince Katar'a uygulanan yaptırımlar sonrası hızla gelişmişti.

Bahreyn turizme odaklandı

Bahreyn'den yapılan aramalar daha çok Katar'ın 15 milyar dolarlık yardımına ilişkin oldu. Ayrıca liradaki düşük seviyelerin Türkiye'de tatil yapmayı avantajlı hale getirdiği de pek çok haberde işlendi. Ağustos sonunda yapılan bir haberde, "Fırtınalı Türk parası Körfez turisti için gün ışığı" başlığı dikkat çekiyor.

Makedonya ise coğrafi konumu gereği TL'nin dolar değil euro karşısındaki durumunu merak etti. Yine ağustosta zirve yapan aramalar son bir yılda yüzde 200'ün üzerinde artış gösterdi.

Pakistan Türk Lirası aldı

Pakistan'da liranın dolar ve rupi karşısındaki durumu yakından izlendi. Türkiye ile sıkı dostluk ilişkileri bulunan Pakistanlılar, ağustosta TL'de görülen aşırı değer kaybının ardından özellikle ülkenin hem en kalabalık hem de sanayi ve ticaret merkezi olan Karaçi'de döviz bürolarına koşarak TL satın aldılar. "Liracrisis" gibi etiketlerin kullanıldığı "buy lira" kampanyası ile Türkiye'ye destek verilirken, kampanyaya ilişkin yerel medyada yer alan haberlerde ABD'li rahip Brunson da geniş yer buldu.

Birleşik Arap Emirlikleri'nden yapılan TL aramalarında da yüzde 500'ün üzerinde yükselişler kaydedildi. BAE içinde en çok sorgu Dubai'den yapıldı. Dolar ve dirhem karşılığı TL dışında seçimler de yakından izlendi. Türkiye-BAE ilişkileri Katar krizinden sonra gergin bir hal almıştı.

Sosyal medya hesapları takipte

Kuveyt'ten lira sorgulamaları yıl içinde yüzde 150'den fazla artış gösterirken; ağustos ayında Kuveyt ve Türkiye maliye bakanları bir araya gelmiş, Kuveyt medyasında liraya destek olmak için 1.6 milyar dolarlık fonlama yapılacağı haberleri yer almıştı. Söz konusu haberler Kuveyt hükümetince yalanlanmıştı.

Öte yandan yine ağustos ayında Kuveyt içişleri bakanlığınca yapılan bir açıklamada 350 kadar sosyal medya hesabının TL aleyhine algı oluşturacak şekilde paylaşım yaptığının belirlendiği duyurulmuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir