Yabancı ilgisiyle kur geriliyor, borsa yükseliyor

Yabancı ilgisiyle kur geriliyor, borsa yükseliyor. Uzmanlar, yatırımcıların bu dönemde dikkatli olmasını öneriyor. (Ece Ceyhun)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ECE CEYHUN

Türk Lirasi son bir ayın en iyi günlerini geçiriyor. Dolar/TL 5.25'lere kadar gerileyerek 28 Aralık'tan bu yana en düşük seviyesine gerilerken, euro/TL de 6.00 sınırının altına gerileyerek 27 Aralık'tan beri en düşük seviyesini gördü. Önceki gün 100 bin sınırını geçen Borsa endeksi dün de 101 bin seviyesini geçti.

Türk Lirası varlıklar dün gelişmekte olan Avrupa ülkelerinden pozitif ayrışarak Rus Rublesi ve Endonezya Rupisi'nden sonra en iyi performans gösteren 3 para biriminden biri oldu. Yabancı yatırımcı girişinin arttığı piyasalarda yerli yatırımcının dövizde alım, borsada satım tarafında olmasının piyasanın kuvvetini kestiği belirtiliyor. Bir bankacı, "Yabancı yatırımcı döviz tarafında satış, hissede alım yönünde hareket ediyor. Bunda uluslararası yatırım bankalarının son günlerde yaptığı toplantıların etkisi de var. Portföyler yeniden şekilleniyor. Yabancı girişine karşılık yerli yatırımcı tam aksi yönde. Döviz piyasasında kurun düşüşünü yeniden alım fırsatı olarak gören bir yerli yatırımcı grubu var. Aynı şekilde Borsada yabancı alımına karşılık yerli satıyor" dedi.

Yükselişi getiren 6 faktör

•TCMB'nin politika faizini değiştirmemesi
• Küresel risk iştahının artması
• Gelişmekte olan ülkelere yönelik olumlu hava
• TL varlıklarının benzerlerinden daha ucuz bir seviyeye inmesi
• Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın mali disiplin ile MB'nin bağımsızlığı vurgusu
• Son dönemde uluslararası yatırım bankalarının Türkiye yatırımcı toplantıları

Dikkat gerektiren seviyeler

Bir analist, endeksin son 6 aydır 88 bin destek seviyesi civarındaki dip oluşumunu yukarı tamamlamayı denediğini belirterek gelen yüzde 10'luk yükselişin gelişmekte olan ülke borsa endekslerinin iki katı olduğuna dikkat çekti. MSCI gelişmekte olan ülke endeksi aynı dönemde yüzde 5 değer kazandı.

Ayrıca yabancı takas oranı yüzde 65.75 ile son bir yılın en yüksek seviyelerine ulaşan borsada alımların hacimle desteklendiği de ifade edildi. Endeksin 100.500 seviyesinin üzerinde kalması ve bu seviyenin üzerinde yükselişine devam etmesi önemli bulunuyor. Fakat kar realizasyonlarının geleceğinin unutulmaması gerektiği de belirtiliyor.

Bir başka borsacı ise hem döviz piyasasında hem borsada gelinen seviyeleri 'dikkatli' olunması gereken seviyeler olarak nitelendirerek yatırımcılara alternatifli stratejilerle gitmeleri gerektiğini anlattıklarını söyledi.

Döviz piyasasında dolar/TL, geçen haftaya ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'ye yönelik ekonomik tehdit içeren açıklamalarıyla gün içinde 1 Kasım'dan beri ilk kez 5.5450 seviyesini test ederek başlamış, PPK sonrası yönünü aşağı çevirmişti. Bu haftaya 5.35'li seviyelerden başlayan ve genel olarak yatay bir seyir izleyen dolar/TL dün 5.2570'e kadar gerileyerek gerileyerek 28 Aralık'tan bu yana en düşük seviyeyi gördü.

Dolarda Trump baskısı

Analistler negatif bir haber akışı olmadığı sürece TL'de değerlenme eğiliminin sürebileceğine, olumlu havanın devam etmesi halinde kurun 5.25 seviyelerine gerileyebileceğine işaret ediyor. Ekonomistlere kur, '5 TL'nin altına düşer mi?' diye sorulduğunda ise 'henüz erken' yorumunu yapıyorlar. Kurda daha aşağısı için daha pozitif makro veri ve jeopolitik gelişme ayrıca yerliden gelen talebinde zayıflaması gerektiği anlatılıyor.

Bu arada dolar, küresel büyüme, ABD'de hükümetin kapalı olması ve ABD-Çin arasındaki henüz çözüme kavuşturulmamış ticaret gerilimine yönelik endişelerin etkisiyle baskı altında kalmaya devam ediyor.

Geçen haftaya yüzde 19.02 seviyesinden başlayan iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün valörde son işlemlerde bileşik faiz yüzde 18.24 seviyesindeydi.

Vatandaşın döviz mevduatı arttı

Yurtiçi yerleşiklerin kıymetli maden dahil yabancı para mevduat ve fonları 18 Ocak ile biten haftada yaklaşık 2 milyar dolar artışla 163.76 milyar dolara yükseldi. TCMB verilerine göre 18 Ocak ile biten haftada bireylerin yabancı para cinsinden mevduat ve fonları 1.35 milyar dolar artışla 98.79 milyar dolar olurken; kurumların ise 665 milyon dolar artışla 64.97 milyar dolara yükseldi.

Hazine, eurobond ihracına çıkacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı euro cinsi 2025 itfalı bir tahvil ihracı için bankaları yetkilendirdiğini açıklarken bankacılık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, ihraçta ilk getiri beklentisi yüzde 5 civarı olarak belirlendi. Bakanlık, BNP Paribas, Deutsche Bank ve JPMorgan'a yetki verdi.

Koç, tahvil ihracına hazırlanıyor

Koç Holding'in uluslararası tahvil ihracı için bankalara teklif talebi ilettiği belirtildi. Kaynaklara dayandırılan haber Refinitiv servislerinden IFR'da yer aldı. Koç Holding IFR'a konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Finansman seçeneklerimizi sürekli olarak analiz ediyoruz. Şu anda, açıklama gerektiren herhangi bir karar alınmadı" denildi. Koç Holding en son Mart 2016'da uluslararası piyasalardan borçlandı.