Yabancının hisse tercihi değişiyor

Banka hisselerindeki portföylerini önemli ölçüde azaltan yabancıların, havayolu şirketleri ile telekomünikasyon şirketlerinde net alıcı olduğu gözlendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BORSA/FİNANS

Haziran ve temmuz ayında Borsa İstanbul’da net satıcı konumunda olan yabancı yatırımcı yavaş yavaş hisse tercihini değiştiriyor. Bankacılık hisselerinde satışa geçen
yabancı başta hizmetler sektörü olmak üzere finans sektörü dışındaki hisselerdeki payını artırıyor. En çok net alım yapılan ilk 10 hisse senedine bakıldığında havacılık ve telekomünikasyon ön plana çıkıyor.

Küresel yatırımcı sadece gelişmiş ve gelişmekte olan ülke borsaları arasında değil yatırım yaptığı şirketler arasında da tercihini farklı kullanmaya başladı. Fed’in verdiği sinyal, aynı zamanda büyümenin eskisi kadar olmasa bile yeniden geri gelmeye başladığının da bir göstergesi. Bu da bankacılık dışındaki şirket hisselerini biraz daha cazip hale getiriyor.

Bankalarda net satıcı konumuna geçtiler

Haziran ve temmuz aylarında 15.8 milyar dolarlık alıma karşılık 17.2 milyar dolarlık satış yapan yabancı yatırımcıların bu iki aylık dönemdeki net satışı 1.4 milyar dolar oldu. Sadece temmuz ayında 7.1 milyar dolarlık alıma karşılık, 7.3 milyar dolarlık satım gerçekleştiren yabancı yatırımcının yılın 7 aylık döneminde ise net alımı 1 milyar 182 milyon dolar, net satışı 1 milyar 928 milyon dolar oldu.

Böylece yabancılar bu yılın 7 aylık döneminde 746 milyon dolarlık net satış yapmış oldu. Yabancı yatırımcının Türkiye’deki hisse senedi portföy büyüklüğü ise 26 Temmuz itibariyle 60.5 milyar dolara inmişti. Yabancı yatırımcının Borsa İstanbul’daki toplam hisse senedi portföyünün hacmi 31 Mayıs’ta 74.7 milyar dolar düzeyindeyken hem çıkış hem de portföyün değerinin düşmesi nedeniyle yaklaşık 15 milyar dolarlık bir erime yaşamıştı.

Temmuz ayında İş Bankası C ve Halkbank hisselerinde net satıcı, THY ve Turkcell hisselerinde ise net alıcı konumunda olan yabancı yatırımcı haziran ayında ise sırasıyla Halkbank ve İş Bankası C hisselerinde net satıcı, Aksa ve Türk Traktör’de ise net alıcı konumundaydı. Yabancıların daha Fed olaylarının tam yansımadığı mayıs ayındaki hareketlerine bakıldığında ise yine bankacılık dışı sektörler lehine hareket ettikleri ortaya çıkıyor. Mayıs ayında da Garanti ve VakıfBank’ta net satıcı olan yabancı yatırımcı Sabancı Holding ve Turkcell’de net alıcıydı.

İlk 7 ayda net alışta Sabancı ilk sırada

Yabancıların satış dalgasının en çok hissedildiği haziran ve temmuz döneminde en fazla net alım yaptığı hisse senedi Turkcell oldu. Yılın 7 aylık döneminde ise net alımda ilk sırada Sabancı Holding vardı. 7 aylık periyotta en fazla net satım yapılan hisse senedi ise Garanti Bankası‘ydı. THY, bu yıl arzı yapılan Pegasus ve TAV dikkat çekerken Turkcell ve Türk Telekom’un yer aldığı en fazla net alım yapılan hisseler arasında ilk 10’da olması dikkat çekti.

Söz konusu dönemde yabancının en fazla net alım yaptığı 10 hisse Sabancı Holding, THY, Türk Telekom, Migros, Doğan Holding, Anadolu Efes, Pegasus, Aksa, TAV ve Net holding olarak sıralandı. Net satım tarafında ise ilk 10 hisse senedini Garanti Bankası, Halk Bankası, İş Bankası C, Akbank, Yapı Kredi, Koza Altın, Tüpraş, Koza Madencilik, VakıfBank oluşturdu.

İlk 7 ayın toplamına bakıldığında yabancı yatırımcıların Garanti Bankası, Halkbank, İş Bankası C, Akbank ve Yapı Kredi’de yaklaşık 1 milyar dolarlık net satış yaptığı görüldü. Yabancıların 7 aylık dönemde 1.9 milyar dolarlık net satışının yüzde 48’i bu 5 hissede gerçekleşti. Yabancıların söz konusu dönemde en çok satış yaptığı hisse de Garanti Bankası hissesi oldu. Haziran ve temmuzda ise en fazla net satış yaptığı hisse senedi İş Bankası C oldu.