Yatay açılan dolar, hareketlendi

Bayram tatili sonrası ilk işlem gününde Asya piyasalarında 5,97 seviyelerine doğru gevşeyen dolar/TL, yeniden yükselişe geçti. Kur, 6.19 seviyelerine kadar çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bayram tatili öncesinde 7,24 seviyelerine çıkan ve Moody’s ve S&P’nin not indirimlerinden etkilenmeyen dolar/TL, piyasaların yarım gün açık olduğu pazartesi günü 6.20 seviyesinin üzerine çıktı ancak tatil boyunca 6 lira civarında dengelendi.

Bugün Asya piyasalarında 5,9747'yi görmesinin ardından 6 lira seviyelerinde dengelenen kur, yeniden yükselişe geçti. Dolar/TL yüzde 3 yükselişle 6.19 seviyelerini gördü. Euro/TL ise 7.18 bölgesini test etti.

Saat 10.00 itibarıyla dolar 6,1650; euro/TL 7.1540 seviyesinde yer aldı.

TL'deki hızlı değer kaybının ardında yeni bir haber olmadığını söyleyen bir bankacı, "Bayram
öncesi artan TL talebinin kuru baskıladığını görmüştük, bu talebin bitmesi ile yeniden dövize
talep gözleniyor. Henüz hacimler zayıf, bu yüzden alıcı/satıcı dengesinde anlamlı bir durum yok"
dedi.

Borsa güne hızlı başladıBorsa güne hızlı başladı

Piyasaların önünde ağustos ayı enflasyon verileri ve 13 Eylül’de yapılacak Merkez Bankası PPK toplantısı var. Analistlere göre, dolar kurundaki yükselişin enflasyona esas etkisi eylül ayı verilerinde görülecek. Öte yandan, ABD Başkanı Donald Trump ve yaptırımlara ilişkin gelişmeler de yakından izlenecek.

Yurt içi piyasalarda bugün ise TCMB'nin kapasite kullanımı raporu izlenecek. 

Tahvil piyasasında ise TCMB'nin son sıkılaştırma adımları ardından gösterge 10 yıllık tahvilin getirisinde sert düşüş, iki yıllık gösterge tahvilde ise sert yükseliş gözlendi. Bankacılar bu hareketin TCMB'nin gecelik piyasada faizi yüzde 19.25 ile koridorun üst bandına yönlendirmesinin ardından geldiğini belirttiler.

Gösterge 10 yıllık tahvilde pazartesi günü valörde son işlem yüzde 22 oldu. İki yıllık eski göstergede ise önceki hafta cuma günü ortalama bileşik faiz yüzde 27.87 seviyesinde gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 27.45 oldu.

Piyasaların gözü gelişen ülkelerdePiyasaların gözü gelişen ülkelerde