Yatırım Fonları tebliği değişti

Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliğinde değişiklik yapıldı. Yatırım fonlarının portföy değerlerinin yüzde 10'undan fazlası, "bir ihraççının sermaye piyasası araçlarına" yatırılamayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Yatırım fonlarının portföy değerlerinin yüzde 10'undan fazlası, "bir ihraççının sermaye piyasası araçlarına" yatırılamayacak . Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK), "Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği" Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğde, fon portföyüne ilişkin sınırlamaları düzenleyen maddede değişiklik yapılarak, yatırım fonlarının portföy değerlerinin yüzde 10'undan fazlasının "bir ortaklığın menkul kıymetlerine yatırılamayacağına" ilişkin hüküm, "bir ihraççının sermaye piyasası araçlarına yatırılamayacağı" şeklinde yeniden düzenlendi. Portföydeki varlıkların oranının fon içtüzüklerinde ve tebliğde belirtilen sınırların dışına çıkmasının fonların takas alacakları veya takas borçlarından kaynaklanması halinde ise oranın en geç takas süresi sonuna kadar içtüzükte ve tebliğde belirtilen sınırlara getirilmesinin "zorunlu" olduğu belirtildi.

Tebliğde, garantili yatırım fonları ve koruma amaçlı yatırım fonları tarafından, özel sektör borçlanma araçlarına yapılan yatırımlar için "yüzde 10" sınırlamasının uygulanmayacağı, "Özel sektör borçlanma araçlarına yatırım yapan garantili ve koruma amaçlı yatırım fonları unvanlarında özel sektör borçlanma araçlarına yapılan yatırımı belirtir bir ifadeye yer verilmesi gerektiği" kaydedildi.

Koruma amaçlı yatırım fonları tarafından, yatırımcının başlangıç yatırımının belirli bir bölümünün ya da tamamının korunmasına yönelik olarak oluşturulacak yatırım stratejisinin, kamu borçlanma senetlerine, ters repoya, banka borçlanma araçlarına ve ihraççısı yatırım yapılabilir seviyede derecelendirme notuna sahip olan diğer özel sektör borçlanma araçlarına veya korumayı sağlayabilecek nitelikteki Kurulca uygun görülen diğer sermaye piyasası araçlarına yatırım yapılmasını içermesi zorunlu tutuldu.

Repo-ters repo işlemleri KAP'ta duyurulacak

Tebliğde, borsa dışı repo-ters repo işlemlerinin vade ve faiz oranının "Menkul Kıymetlerin Geri Alma veya Satma Taahhüdü ile Alım Satımı Hakkında Tebliği"nin ilgili maddesi çerçevesinde belirleneceği ifade edilirken, faiz oranının belirlenmesinin, borsada işlem gören benzer vade yapısına sahip sözleşmelerin faiz oranları dikkate alınmak üzere, fon kurulunun sorumluluğunda olduğu belirtildi.

Borsa dışında repo-ters repo sözleşmelerine taraf olunması durumunda en geç sözleşme tarihini takip eden iş günü içinde fonun sürekli bilgilendirme formunda ve Kamu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) sözleşmeye konu edilen kıymet ve sözleşmenin vadesi, faiz oranı, karşı tarafı ve karşı tarafın derecelendirme notu hakkında kamuya bilgi verilmesi gerektiği hükme bağlandı.

Tebliğde, "Söz konusu sözleşmelere ilişkin bilgi ve belgelerin ayrıca kurucu veya yönetici merkezinde sözleşme tarihinden sonra 5 yıl süreyle muhafaza edileceği" kaydedildi.

Tebliğde, yabancı menkul kıymet fonlarınca, repo-ters repo sözleşmelerine konu olabilecek menkul kıymetler ve söz konusu kıymetlerin saklamasına ilişkin hükümler hariç olmak üzere, yurt dışı piyasalarda borsa dışı repo-ters repo sözleşmelerine taraf olunabileceği ifade edildi. Repo-ters repo sözleşmelerinin karşı tarafının Kurul tarafından kabul edilen derecelendirme kuruluşları tarafından verilmiş "ihraççı notu"nun (issuer rating) "asgari olarak yatırım yapılabilir" seviyede olması gerektiğine dikkat çekilen tebliğde, "Fon kurulunun, repo-ters repo sözleşmelerinde uygulanacak faiz oranının adil bir şekilde belirlenmesinden sorumlu olduğu" hükme bağlandı.

Tüzüğe uymak kurucunun sorumluluğunda

Tebliğde, tüzel kişiliği olmayan fonların yönetimi ile ilgili maddede de değişiklik yapılarak, söz konusu fonun riskin dağıtılması ve inançlı mülkiyet esaslarına göre katılma payı sahiplerinin haklarını koruyacak şekilde yönetim, temsil ve saklanması ile fonun faaliyetlerinin fon içtüzük ve izahname hükümlerine uygun olarak yürütülmesinden kurucunun sorumlu olduğu belirtildi.

Ayrıca, fonun faaliyetlerinin yürütülmesi sırasında dışarıdan sağlanan hizmetlerden yararlanılmasının kurucunun sorumluluğunu ortadan kaldırmayacağı kaydedildi. Daha önceki düzenlemede, fon kurucusu, söz konusu sorumluluğunu Sermaye Piyasası Kanunu uyarınca yürütüyordu. Tebliğde, fonla ilgili işlemlerin düzgün yürütülebilmesini teminen oluşturulan fon hizmet birimlerine ilişkin maddede de düzenleme yapılarak, söz konusu birimlerin kurucu, yönetici veya sözleşme ile hizmet sağlanan başka bir kuruluş nezdinde oluşturulması hükme bağlandı.

Aracı kuruluş duyurulacak

Tebliğde, katılma belgesinin alım satımına aracılık yapacak kuruluşlara ilişkin maddede de düzenleme yapıldı. Yeni düzenlemede, Borsa'da işlem görmeyen katılma paylarının, aracılık amacıyla borsa dışında alım satımının, fon içtüzüklerinde hüküm bulunması kaydıyla mümkün olduğu hükmü korunurken, kurucu dışında fon katılma paylarının alım satımına aracılık edecek aracı kuruluşların "Kurulca uygun görülecek yöntemlerle kamuya duyurulması" zorunluluğu getirildi.

Bu arada, garantili yatırım fonları ve koruma amaçlı yatırım fonlarının alt fonlarının portföylerine borsa dışından alınan sözleşmelerin tebliğde belirtilen niteliklere uygunluğunu tevsik edici (ispatlayıcı) tüm bilgi ve belgelerin sözleşmelerin portföye dahil edilmelerini takip eden 10 iş günü içinde Kurula gönderileceği belirtildi.

Gerekli nitelikleri taşımadığı Kurulca tespit edilen sözleşmelerin fon portföyünden çıkarılarak Kurul düzenlemelerine uygun olan sözleşmelerin portföye dahil edileceği, sözleşmelerin portföyden çıkarılması nedeniyle doğan masraf ve zararların fon mal varlığına yansıtılamayacağı kaydedildi. Opsiyon sözleşmesine ilişkin imzaların opsiyonun alt fon portföyüne alınmasını müteakip en geç bir ay içerisinde tamamlanması ve opsiyon sözleşmesinin imza tarihinden itibaren 5 yıl süreyle kurucu veya yönetici nezdinde saklanması zorunlu tutuldu.

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir