Yatırımcı ilgisi yüksek, işlem hacmi aldatmasın

Tek hisseye dayalı vadeli ve opsiyon sözleşmeleri piyasası açıldı, hacim sınırlı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İlk etapta 10 hisseye dayalı vadeli ve opsiyon işlemi yapmaya olanak sağlayacak Vadeli İşlem ve Opsiyon Sözleşmeleri Piyasası İMKB'de bugün açılırken, aracı kurumların çoğunda altyapının hazır olmaması ve yabancı yatırımcıların yıl sonu tatiline denk gelmesine bağlı olarak işlemler düşük hacimle sınırlı kaldı.

İstanbul Finans Merkezi Stratejisi'nde yer alan eylemlerden biri olan hisse senedine dayalı vadeli kontratların işlem görmesi için bu yıl sonuna kadar süre bulunuyordu.

İş Yatırım Yurtiçi Piyasalar Müdürü Yasin Demir, "İşlem hacmi çok yüksek değil, ilk günde beklemiyorduk. En önemli sebebi alt yapı olarak herkes hazır değil, kurum ve yatırımcı bazında yatırımlar tamamlanmadı. Yıl sonu sebebiyle de olabilir, yabancıların tatil zamanı, bütün piyasalarda hacim zayıf" dedi.

Demir, "Kısa zaman içinde hacmin makul seviyelere ulaşmasını bekliyoruz, spot piyasadaki hacme yaklaşan bir hacim göreceğiz. Yatırımcı ilgisi yüksek, işlem hacmi aldatmasın, kurumlar ve bireylerden günlerdir yorum ve bilgilendirme talebi var. Henüz işlemler yoğun bir şekilde başlamadı ama yatırımcılar tarafından takip ediliyor" diye konuştu.

Üzerine vadeli işlem ve opsiyon sözleşmesi yazılacak dayanak pay senetleri arasında Garanti Bankası, İş Bankası, Akbank, Vakıfbank, Yapı Kredi, Türk Hava Yolları, Erdemir, Sabancı Holding, Turkcell ve Tüpraş bulunuyor.

Aracı kurumların çoğu, altyapı hazırlıklarını yetiştiremediği için işlemlerin sınırlı kalmasını bekliyorlardı.