Yatırımcıların gözü Almanya ve İtalya'da

İtalya bu pazar günü genel seçim için sandık başına gidiyor. Almanya'da da aynı gün büyük koalisyonun kaderi netleşecek. İki ülkedeki belirsizlikten tedirgin yatırımcılar da, sonuçları yakından takip ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İtalya'da bu pazar günü yapılacak genel seçimin sonuçları belirsizliğini korurken, Almanya'da da aynı gün uzun süredir devam eden siyasi krizin ardından "büyük koalisyonun" geleceğinin netleşmesi bekleniyor.

Almanya'da Sosyal Demokratlar, Başbakan Angela Merkel'in partisiyle yapılan koalisyon anlaşmasıyla ilgili oylamanın sonuçlarını pazar günü açıklayacak. Sonuç olumsuz olursa erken seçim gündemde. İtalya'da ise yeni hükümetin nasıl şekilleneceği tam bir muamma.

Yatırımcıların gözü de bu iki ülkeye dönmüş durumda.

Reuters, iki ülkedeki sürecin yatırımcılar açısından önemini beş soru altında derledi.

1) İtalya'daki seçimin olası sonucu ne ve bu yatırımcılar için ne ifade ediyor?

İtalya'da anketlere göre şu anda hiçbir partinin tek başına çoğunluk hükümeti kurması mümkün değil, nasıl bir hükümetin şekilleneceği belirsiz. Eski Başbakan Silvio Berlusconi'nin liderliğindeki sağcı Forza Italia ilk sırada, solcu Beş Yıldız Hareketi ise onu takip ediyor. Aşırı sağcı Kuzey Ligi'nin Forza Italia ile koalisyon kurabileceği belirtilirken bu ittifakın parlamentoda destek görmesi zor.

Forza Italia ile iktidardaki merkez sol Demokrat Parti'nin koalisyon hükümeti kurması da gündemde.

Finans uzmanları, yatırımcılar için en iyi sonucun, büyük partilerin katılımıyla kurulacak geniş çaplı bir koalisyon hükümeti olacağı konusunda hemfikir. Hükümetle ilgili belirsizlik piyasada kısa vadeli bir oynaklığa yol açabilir.

2. Piyasalar için en büyük sürpriz ne olur?

İtalya'daki seçimlerin en büyük sürprizi, AB karşıtı Kuzey Ligi partisinin seçimi kazanması olur. Bu durum, AB karşıtlığının yükselmesine ve hatta euro para biriminden vazgeçilmesini isteyen kesimin güçlenmesine yol açabilir. Bu sonuç, yatırımcılar açısından büyük bir risk yaratabilir.

Aynı şekilde muhalif söylemleri benimseyen 5 Yıldız Hareketi'nin yükselişi de yatırımcıları memnun edecek bir sonuç değil.

3. Almanya'da Sosyal Demokrat Parti'deki oylama nasıl sonuçlanacak?

Avrupa'nın en büyük ekonomisinde aylardır hükümet kurulamaması piyasalarda da endişeye yol açmış durumda. Sosyal Demokratların koalisyon oylamasında olumsuz sonuç çıkması halinde erken seçime gidilmesi gündemde. Böyle bir sonuç tüm AB ülkelerini etkileyecek ve yatırımcılar üzerindeki baskıyı artıracak.

4) İtalya'nın borç sorunu çözülebilecek mi?

İtalya, Yunanistan'ın ardından AB'nin en borçlu ikinci ülkesi. Seçim sonucu ne olursa olsun ülkenin borç konusunda uzun vadeli reformlara gitmesi zor görünüyor. İtalya Merkez Bankası, kısa bir süre önce partilerin vergileri azaltma ve ücretleri artırma konusunda verdikleri sözlerin, ülkenin ağır borcu nedeniyle zor olduğu uyarısında bulunmuştu.

Bu ağır borç, yatırımcıların İtalya'yı Euro Bölgesi'nin zayıf halkası olarak görmesine devam etmesine ve İtalya piyasalarında oynaklığa yol açıyor.

5) İtalya ve Almanya'daki durum, ECB için ne ifade ediyor?

Almanya'daki seçim Avrupa ekonomisi için büyük öneme sahip. Büyük Koalisyon kurulursa Avrupa Merkez Bankası (ECB) büyüme hedefleri ve yüksek enflasyon yolunda ilerlemeye devam edebilecek. İtalya'daki seçimlerin yatırımcılar için beklenen şekilde sonuçlanması da, Avrupa piyasalarında siyasi risklerin azalmasına katkı koyacak.

Sürpriz bir sonuç ise ECB'nin varlık alımlarını eylül sonrasında da sürdürmesine ve yatırımcıların faiz artışı konusunda daha temkinli olmasına yol açabilir. 

Bu konularda ilginizi çekebilir