Yellen sonrası dolarda yeni rekor

Yellen'in yakın zamanda faiz artırımına gidileceğine dair açıklaması dolara yeni rekor kırdırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dolar kuru, Fed Başkanı Yellen'in konuşma metninin piyasalara düşmesi sonrasında 3,34 seviyesinin üzerine çıkarak tarihi zirve yaptı.

Dün 3,3270 seviyelerine kadar çıkarak rekor kıran dolar, bugün 3,3530 TL'yi gördü. Kurda işlemler piyasaların kapanış saatlerinde 3,35 seviyesinden gerçekleşiyor.

3,59'un üzerine çıkan Euro ise 3,5840 seviyesinde alıcı buluyor.

Akşam saat 18:00'da Kongre'de yapacağı sunum için Yellen'in konuşma metni piyasalara düştü.

Fed Başkanı Janet Yellen, ekonomik verilerin istihdam piyasasında iyileşmeye ve enflasyonda artışa işaret etmeye devam etmeleri halinde ABD'de faiz oranlarının "göreceli olarak yakın zamanda" artırılabileceğini söyledi.  

Fed Başkanı Yellen, bugün Kongre Ortak Ekonomi Komitesi'nde yapacağı sunumun basına verilen metninde, kasım ayında yapılan FOMC toplantısında faiz artırımı için ihtimalin, nedenlerin güçlendiğine işaret ettiklerini hatırlattı.

Yellen sunum metninde, ABD ekonomisinin ılımlı şekilde büyüme yolunda olmaya devam ediyor göründüğünü, bu büyümenin Fed'in enflasyonu yüzde 2'ye getirme ve tam istihdam hedeflerini yakalamasını sağlayacağını vurguladı.

Yellen, "Cari faiz politikası ekonomide üretimi teşvik ediyor, ancak ekonominin hala gidecek biraz daha alanı var. Fed'in enflasyon konusunda ivmenin gerisinde kalması konusunda sadece küçük bir risk olduğunu hissediyorum. Bu risk, Fed'in faiz oranlarını ağır ağır artırmasını gerektiriyor" ifadelerini kullandı.

İç gelişmeler satış baskısını artırıyor

Yurtdışı gelişmelerin yanı sıra yurtiçinde başkanlık, Anayasa değişiklikleri, referandum gibi unsurlar ile jeopolitik riskler TL'deki kırılganlığın artmasına neden oluyor.

Öte yandan Cumhuriyet gazetesine yönelik soruşturma, HDP milletvekillerine yönelik gözaltı ve tutuklamalar ile yeniden gündeme gelen idam konusu AB ile ilişkileri kötüleştirebileceği endişesi TL'de baskı yaratan diğer unsurlar olarak ön plana çıkıyor.

Dolarda 3.30 önemli

Şu anki yükselişin Fed Başkanı Yellen’ın açıklanan konuşma metninde, faiz artışı için yakın zamanı işaret etmesinden kaynaklandığını belirten Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör, kurda 3.35 seviyesinin geçilmesi halinde, 3.3650-3.3800 bandının görülebileceğini belirtti.

Gözgör, şunları söyledi;

"Geçtiğimiz hafta Fed üyelerinin aralık ayında faiz artışı olabileceğine yönelik mesajlar vermesi sonrası gözler Fed başkanı Yellen’a çevrilmişti. Yellen kısa vade içinde faiz artışı olabileceğine ifade etti. Aynı zamanda Yellen, para politikasında sıkılaşma sürecinin yavaş olmasının gelecekte daha hızlı bir faiz artışına neden olabileceğini belirtti. Yellen’in açıklamaları sonrası aralık ayında Fed’in 25 baz puanlık faiz artışı gerçekleştirme ihtimalinin yüzde 90 seviyelerinin üzerine çıktığını gördük. Yellen’ın kısa vadede faiz artışı olabileceğini ifade etmesi sonrası genel olarak gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısındaki değer kayıpları hızlandı. Dolar/TL kurunda yeni rekor seviyeler görüldü.

Piyasalar geçtiğimiz yılın Kasım ayında benzer şekilde Fed’in faiz ihtimalini yüzde 100’e yakın ihtimalle fiyatlamaya başlamıştı. Ancak, Fed’in faiz artışı sonrasında doların hızlı değer kaybettiğini gördük. Piyasalar bu beklentiyi önceden fiyatlarken gerçekleşmesi sonrası bu beklentiyi satabilir. Bu yüzden Fed’in aralık ayı toplantısı önemli olacak. Dolar/TL paritesine baktığımızda 3.300 seviyesi önemli destek olma özelliğini sürdürüyor. Düşüşlerin başlayabilmesi için bu seviyenin aşağı yönlü geçilmesi önemli olabilecektir. 3.30 seviyesinin üzerinde 3.3450 – 3.3500 direnç bölgesi gündeme gelebilir. Psikolojik seviye olan 3.3500 bölgesinden bir miktar aşağı yönlü hareketler gözlemlenebilir."

"Fed için 'görece' yakın zaman aralık olarak görünüyor"

KapitalFX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, şu değerlendirmede bulundu;
"Fed Başkanı Janet Yellen’in Senato Ekonomi Komitesi sunumunun metni gösteriyor ki; Fed faiz artırım projeksiyonlarından geri adım atmış değil. Seçim sonuçlarını yorumlamaktan kaçınan Yellen, ekonomide son dönemdeki gelişmeler ışığında faiz artırımının “görece” yakın bir zamanda geleceğine işaret etti ve bu görece yakın zaman bizde 14 Aralık Fed toplantısı olacak.

Enflasyonun genel trendi son birkaç veride nispeten iyiye döndü. Buna son açıklanan verilerde tüketim ve harcama kalemlerinin katkısını eklediğimizde gelinen nokta, hedeflere doğrıu yol alan bir enflasyon olduğunu gösteriyor. Hali hazırda TÜFE bugün açıklanan son veriyle yüzde 1,6, PCE yüzde 1,2’de, çekirdek PCE yüzde 1,7’de. Fed’in nihai hedefinin yüzde 2 olduğunu ve enflasyondaki iyileşmenin FOMC politika metnine girdiğini düşünecek olursak; bu gidişle aralıkta faiz artar.

Bir diğer unsur; Yellen’in konuşmasında belirttiği faizlerin uzun süre düşük tutulmasının riskleri. Anlaşılan faizlerin uzun süre düşük kalmasının bir varlık balonu oluşturacağı endişeleri var ki, bunu aslında 2014 ve 2015’te de sürekli olarak konuşmuştuk. Sonunda da 2015 Aralık’ta faiz artmıştı, ancak içinde bulunulan ekonomik durum faiz artışlarının devamının gelmesine izin vermedi. Hem büyümede aşağı yönlü riskler, hem enflasyon yaratamama sıkıntı, bir yandan da küresel riskler faiz artırımlarının önüne set çekmişti. Bu noktada da faizleri hızlı artırmanın sakıncaları ortaya çıkıyor. Söz konusu faktörler; ilk ikisinde risk daha az, ancak sonuncuda riskler geçmişe göre daha fazla bile diyebiliriz. Fed gevşek politikayı çok uzun süre devam etirmemekle beraber, kademeli bir geçiş yapmak durumunda olacak. Büyüme isteyen Trump’ın bu kademeli geçişe bir itirazının olacağını sanmıyoruz.

Bu arada açıklanan TÜFE verileri, Ekim ayında manşette kuvvetli bir artışa işaret ediyor. Ekim ayında yüzde 0,4 artan TÜFE ile beraber manşet TÜFE de yüzde 1,6’ya gelmiş oldu."

Yellen'dan 'şahin' açıklama

İntegral Menkul tarafından yapılan analiz ise şu şekilde;
"Janet Yellen’ın konuşma metni güvercin beklenti ümit edenlere karşılık vermemiş görünüyor. Aralık ayında faiz artırımı sinyali güçlü bir şekilde görülüyor. Zaten piyasadaki fiyatlamalarda o yönde. Diğer yandan faizlerin uzun süre düşük tutulmasının risklerine işaret etmesi güvercin beklentileri boşa çıkarmış durumda. Yellen konuşma metninde yine de ekonomideki iyileşmenin kademeli faiz artışına olanak verdiğini söylüyor ancak piyasalar daha güvercin bir tonlama bekliyordu sanırım. Sonucunda dolar pozitif fiyatlama görüyoruz. Dolar/TL yeni rekora imza atarken paritelerde dolar lehine fiyatlamalar mevcut. Gözler 18:00’da başlayacak Yellen konuşmasında ve soru cevap kısmında olacak. Piyasadaki fiyatlamalar hakkında bir yorum yapmayacağı merakla bekleniyor."