Yemen operasyonu piyasaları sarstı

Endeks Yemen'deki askeri operasyonla azalan risk iştahı ve petrol fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle düşüş kaydetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hisse senetleri Suudi Arabistan önderliğinde Yemen'deki Husi milislere karşı başlatılan hava harekatının etkisiyle güç kaybeden küresel risk iştahı ve petrol fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle günü yüzde 1.41 düşüşle kapattı.

Gün içinde 80,696 puana kadar gerileyen BIST-100 endeksi seans sonuna doğru gelen alımlarla kayıplarını azalatarak 81,482.4 puandan kapandı. Bankacılık endeksi yüzde 2.13 geriledi.

Suudi Arabistan, müttefik Arap ülkeleriyle birlikte bugün Yemen'de devlet başkanını görevden indirmeye çalışan Şii milislere karşı askeri operasyon başlattı.

Operasyonun ardından yüzde 6 sıçrayan petrol fiyatları, daha sonra kazanımlarını azaltsa da yüzde 4 primli seyrediyor. 

TEB Yatırım Araştırma Müdürü İbrahim Usul, "Suudi Arabistan'ın Yemen'e askeri müdahale başlatması ve petrol fiyatlarındaki yükselişin yanı sıra dolar/TL'deki yükseliş  hisseleri satış baskısı altında bıraktı. Yarın için dolar/TL'nin seyrini ve yurtdışı borsaları izleyeceğiz" dedi.

Orta Doğu'da artan jeopolitik gerilim ve petrol fiyatlarındaki sert yükseliş dün 2.57 civarında işlem gören dolar/TL'nin gün içinde 2.61'in üzerine çıkmasına yol açtı.

Dolar/TL 17:30 itibariyle 2.59'un altına inerken, faizler de keskin yükseldi.

Yıl başından bu yana petrol fiyatlarındaki gerilemenin hisse senetlerindeki yükselişi desteklediğine dikkat çeken Usul, "Petrol bölgelerindeki jeopolitik risklerin artması Borsa İstanbul'da baskı yaratabilir" dedi.

Uzmanlar Moody's tarafından 20 Nisan'da yayımlanacak olan Türkiye'nin kredi notu hakkındaki değerlendirme öncesinde, kuruluşun dün bankacılık sisteminin not görünümünü negatifte tutması nedeniyle bankacılık hisselerinin üzerinde baskı oluştuğunu da belirttiler.

Şirket haberlerine bakıldığında Turkcell Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Bostan, şirketin  genel kurulunun sorunsuz tamamlandığını belirtirken, genel kurula katılmış bir yatırımcı da toplantıda temettü konusunda uzlaşma sağlandığını ve yatırımcıların memnun olduklarını söyledi.

Turkcell'in ana hissedarları şirketin genel kurul toplantısında 3.93 milyar lira tutarında temettü dağıtımının teklif edilmesi konusunda anlaştığını dün açıklamış ve şirket hisseleri yüzde 5'in üzerinde prim yaparak kapanmıştı. Şirketin gün içinde 13.95 liraya kadar yükselen hisseler yüzde 1.82 kayıpla 13.45 liradan kapandı.

Akbank Genel Kurul toplantısında hisse başına brüt 0.1424 TL, net 0.12104 TL nakit kâr payının peşin olarak dağıtılmasını kabul etti.

Borsa İstanbul'da en yoğun işlem gören hisselerden Garanti Bankası günü yüzde 2.71, Turkcell yüzde 1.82, Vakıfbank yüzde 2.22 kayıpla kapandı.

BIST-100 endeksinde işlem hacmi 3.82 milyar lira ile 200 günlük ortalama olan 3.62 milyar liranın üzerinde yer aldı.