Yıldırımtürk: Altın satışları yüzde 75 geriledi

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Yıldırımtürk, ramazan ayında altın alım-satımında durgunluğun hakim olduğunu belirterek, "Kuyumculukta bir önceki haftaya göre yüzde 75 geriledi" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, düğün sezonunun başlamasıyla birlikte piyasaların hareketlendiğini ve bu hareketlenmenin ramazan ayının başlamasına kadar sürdüğünü ifade etti. Her yıl olduğu gibi bu yılki ramazan ayında da altın alım-satımında durgunluğun hakim olduğunu aktaran Yıldırımtürk, "Kuyumculuk sektöründe cirolar ramazan ayı itibarıyla bir önceki haftaya göre yüzde 75 geriledi, oldukça zayıf bir seyir var" diye konuştu. 

Yıldırımtürk, hükümetin kurulmaması nedeniyle yatırımcıların beklemeye geçtiklerine işaret ederek, şunları kaydetti: 

"Ayrıca, altın fiyatları beklenilen düşüş seviyesine henüz gelmedi. Altının gram fiyatı 100 TL'nin üzerinde olduğu zaman da yatırımcılar beklemeye geçiyor. Hatta 105 TL'nin üzerine çıktığı zaman satışa geçiyorlar. Hükümet kurulduktan sonra daha çok satış olacaktır diye düşünüyorum. Ramazanın üçüncü haftasından itibaren nişan ve düğün gibi törenler için alımlar artabilir ve okullar açılana kadar bu hareketlilik sürebilir. Bu durumda fiyatların etkisi de olacaktır. Dolar/TL'nin yüksek seyrettiği dönemde altın fiyatı dışarıda düşse bile içeride ters bir görünüm sergiliyor. Eğer hükümet kurulur ve ekonomi yönetimi piyasalar tarafından beğenilirse altın şu andaki seviyeden biraz daha aşağıda olur." 

Yıldırımtürk, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımı yapmasıyla altındaki düşüş beklentisinin frenlenebileceğini savunarak, "Bu durum Eylül ayına ötelendiği için piyasalar TL cinsinden yatırımlara yöneliyor" şeklinde konuştu. Hükümet kurulana kadar ufak çaplı yükselişler görülse de Ağustos'un ortalarına kadar dövizde aşağı yönlü bir seyir beklediğini dile getiren Yıldırımtürk, "O da altın fiyatının bir miktar daha gerilemesi anlamına gelecektir. Altın gerilerse içeride hareketlilik artabilir ama altın yüksek kalırsa düğün için alımlar yapılsa da alım miktarları düşecektir. Fiyatlar 100 TL'nin altında kalırsa bu olumsuzluktan pozitif etkilenebilir. Piyasalarda hareketliliğin başlaması için hükümetin kurulması, erken seçimden çok daha iyi olur" yorumunu yaptı.

Bu konularda ilginizi çekebilir