Yuanda ‘2015 paniği’ geri geliyor!

Dünya Gazetesi - Evrim Küçük

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EVRİM KÜÇÜK

Dünyada ve Çin’de ekonomik büyüme kaygılarının geri gelmesi Çin Yuanı’nı dolar karşısında psikolojik bariyer olan 7.0 bariyerine yaklaştırdı. Çin parası Ocak 2017 yılından bu yana en düşük seviyeye gerilerken, analistler yuandaki hızlı değer kaybının, para çıkışlarını tetikleyebileceği ve yuanın devalüe edildiği 2015 dönemindeki gibi tüm piyasaları etkileyecek bir belirsizliğe yol açabileceği uyarısı yapıyorlar.

Dolar karşısında 2018’de 6.60 seviyesini aşan ve yılın ikinci yarısında kayıplarının hızlandıran yuan dün 6.95 seviyesini aştı. Yıl başından bu yana dolar karşısında yüzde 6.71 değer yitiren yuan, 22 ayın en düşük seviyesine geriledi. Bazı işlemciler yuanda 7.0 seviyesini bir sonraki direnç seviyesi olarak görüyor. Goldman Sachs, hafta başında yayınladığı raporda, dolar/yuan’ın psikolojik bariyer olan 7 eşiğini aşabileceğini ve gelecek ayda dolar/yuan paritesinin 7.1’e yükselebileceğini öngörmüştü. Analistler, ABD’nin “Önemli Ticaret Partnerlerinin Makroekonomik ve Döviz Kuru Politikaları” raporunda Çin’i kur manipülatörü olarak listeye almamasına karşın yuanın düşmesini dikkat çekici buluyor ve Çin ekonomisine ilişkin artan kaygıları yansıttığını söylüyor. Çin Merkez Bankası Para Politikası Komitesi eski üyelerinden Yu Yongding, ülkede yapısal reformların yetersiz olmasının riskleri artırdığını, nispeten sıkı para politikasının, gayrimenkul piyasasında balonun patlayacağı endişelerinin yuana yansıdığını belirtiyor.

İşlem hacmi 2015 seviyesine yakın

İşlem hacmi yuandaki değer kaybı nedeniyle piyasalarda panik havası yaratmaya başladığını gösteriyor÷ Ağustosta yuanın sert bir şekilde gerilediği dönemde yuandaki günlük işlem hacmi 2015-2016 döneminin yarısı kadar iken, şu anda işlem hacminin 2015 yılana yaklaştığı görülüyor.

Ekonomistler, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin’de döviz tarafında yaşanan bu düşüşlerin devam etmesi halinde “finansal panik” havasının görülebileceğini belirterek, böyle bir durumda panik havasının diğer ülkelere de sıçrayabileceği konusunda uyarıyor. Çin’deki gelişmelerin gelişmekte olan ülke varlıklarına yönelik negatif yaklaşımı güçlendirmesinden endişe ediliyor.

Analistlere göre yuanın da değer kaybediyor olması, bir noktada para çıkışlarını tetikleyebilir ve 2015 döneminde yaşadığımız gibi tüm piyasaları etkileyecek bir belirsizliğe yol açabilir.”

Çin 2015’de hiç beklenmedik bir anda para birimi yuanı devalüe etmiş, Çin Merkez Bankası bir anda dolar/ yuan bandını yüzde 1.9 yükseltmişti. Kur ayarlaması panik havası yaratmış ve o dönem ülkenin hisse piyasasındaki kayıp 6 trilyon dolara yaklaşmıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir