'Yunanistan'ın borcu ödenebilir'

Euro Bölgesi'nin kalıcı kurtarma fonu ESM, Yananistan'ın borcunun yıllar geçtikçe dağ gibi büyüyeceği yorumlarına katılmayarak borcun ödenebilir seviyede olduğunu açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Euro Bölgesi'nin kalıcı kurtarma fonu ESM, IMF'in Yunanistan'ın borcunun 2060 yılına kadar GSYH'nın yüzde 275'i seviyesine ulaşacağı yönündeki raporuna yanıt verdi ve Yunanistan'ın kamu borcunun yönetilebilir olduğunu savundu.

ESM Sözcüsü yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın kamu borcunun izleyeceği patika konusunda Atina ile Euro Bölgesi arasında varılan anlaşmanın güvenilir olduğunu ve gelecekte ortaya çıkabilecek öngörülmemiş gelişmereme karşı acil durum tedbirlerini içerdiğini ifade etti.

Sözcü, "Yunanistan'ın borcunun, eğer üzerinde anlaşılan reformlar tam olarak uygulanır ise, ESM'nin olağanüstü olumlu uzun vadeli kredi şartlarının da desteği ile yönetilebilir olabileceğine güveniyoruz"diye konuştu.

Financial Times'ın ele geçirdiği IMF raporuna göre ise Yunanistan'ın borç yükü 2020 yılına kadar GSYH'nın yüzde 170'i seviyesine ulaşacak ve 2022'de yüzde 164 olacak. Ancak 2022'den sonra hızla artmaya başlayacak olan borç 2060'a kadar GSYH'nın yüzde 275'i seviyesine ulaşacak.

ESM Sözcüsü, Euro Bölgesi'nin Atina'ya söz verilen tüm reformları yerine getirdiği takdirde ek borç rahatlatma sağlama sözü verdiğini de hatırlatarak, "Bunun soncu olarak, Yunanistan'ın borç durumu konusunda bir alarm öngörüsünde bulunmak için neden görmüyoruz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir