Yurt içi bankalar ile negatif yönde ayrışıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

Küresel piyasalar dün ABD'de açıklanan makroekonomik verilerle genel olarak günü yükselişlerle ve tamamlarken, yurt içinde piyasalar özellikle bankacılık sektöründeki kayıpların etkisiyle negatif yönde ayrıştı ve düşüşünü devam ettirdi.

Dün ABD'de açıklanan konut fiyatları ve tüketici güven endeksinin yükselişi hisse senedi piyasalarını pozitif yönde desteklerken, banka hisselerindeki hızlı yükselişlerle rekor kapanış gerçekleşti. Dow Jones endeksi dün yüzde 0,69 oranında yükselişle kapanış rekorunu 15.400 puanın üzerine taşırken, S&P 500 endeksi de günü yüzde 0,63 oranında yükselişle 1.660 puandan tamamladı. ABD'de dün verilerle başlayan yükseliş, kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in ABD bankalarının not görünümünü "negatif"den "durağan"a çevirmesiyle banka hisseleri öncülüğünde ivme kazandı.

Avrupa tarafında da ekonomik aktiviteye yönelik iyimserlikle yükseliş isteği hakim oldu ve Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,16 yükselerek 8.481 puan ile tarihinin en yüksek ikinci kapanışını gerçekleştirdi. Dax endeksinin tarihi kapanış rekoru geçen hafta içinde gerçekleştirdiği 8.531 puan seviyesinde bulunuyor. Dün ayrıca Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,39, İspanya'da IBEX 35 endeksi yüzde 1,77 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi de yüzde 1,62 oranında değer kazandı.

Yurt içinde ise özellikle banka hisseleri öncülüğünde küresel piyasalardan negatif yönde ayrışmanın devam ettiği görüldü. Merkez Bankasının kredili mevduat hesaplarından (KMH) alınan faize sınırlama getirmesinin ardından sektörün karlılığının olumsuz etkileneceği beklentisi ile artan satış baskısı, KMH bakiyesi yüksek olan banka hisselerinde yüzde 4'leri aşan kayıplara ve endeksin analistlerin destek olarak dikkati çektikleri 90.000 puanın altında kapanış yapmasına neden oldu.

Analistler, teknik olarak 90.000 puanın altında yapılan kapanışın satıcılı seyri bugüne taşıyabileceğini belirterek, bu seviyenin altında kalınması durumunda 87.500 seviyesinin gündeme gelebileceğini kaydediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.55 Almanya, mayıs ayı işsizlik oaranı
14.00 ABD, MBA 24 mayıs mortgage başvuruları
15.00 Almanya mayıs ayı TÜFE