Yurtiçi piyasa da 'süreç'ten umutlu

Barış sürecinin ekonomiye de yansıyacağı beklentisi piyasalara olumlu yansıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye'nin son 30 yıldaki en büyük sorunlarından birini çözme yolunda adımlar atması ve bu çözüm sürecinin insani kazanımlarının yanı sıra ekonomiye de olumlu yansıyacağı beklentisi TL ve TL cinsi yatırım araçlarının gelişmekte olan ülkelere göre daha olumlu seyretmesine destek oluyor.

PKK'nın 8 Mayıs'tan itibaren sınır dışına çekilmeye başlayacağı açıklaması Kürt sorununa barışçıl bir çözüm yolunda olumlu bir adım olarak görülüyor. Bu adımların devam edeceği bunun da bölge ve Türkiye ekonomisine pozitif etkisi olacağı öngörülürken bu gelişme ayrıca "çözüm süreci kredi pozitif" açıklaması yapan kredi kuruluşlarından yeni bir not artırımı beklentisini de canlandırıyor.

PKK'nın Kandil'deki liderlerinden Murat Karayılan, dün örgütün 8 Mayıs'tan itibaren kademeli olarak sınır dışına çekilmeye başlayacağını ve herhangi bir saldırı ile karşılaşılmadığı sürece geri çekilmenin mümkün olan en kısa zamanda tamamlanmasının hedeflendiğini açıkladı.

Bugün yurtiçinde izlenecek bir veri olmazken, ABD'de TSİ 15:30'da ABD ilk çeyrek GSYH öncü verisi, çekirdek PCE ve 16:55'te ABD Michigan tüketici güven endeksi takip edilecek.

Dolar, BOJ'un para politikası kurulu toplantısının açıklamaları öncesinde yen karşısında bu ayın başında görülen dört ayın en yüksek seviyesinden uzaklaşarak bugün değer kaybetti.

Euro ise dolar karşısında yüzde 0.2'lik yükselişle 1.3035 seviyesinde işlem gördü. Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz indirebileceği yönündeki artan beklentiler euro üzerinde engel oluştururken, piyasada ABD'de bugün açıklanacak GSYH verisi bekleniyor.

Tahvil-bono piyasasında bu hafta yeni tarihi düşük olan yüzde 5.43'e kadar gerileyen gösterge faiz bugün tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 5.48/5.45seviyesindeydi.