Yurtiçi piyasalar için kritik gün

Bugün MB'nin faiz kararları ve Başbakan Erdoğan'ın ABD ziyaretinden gelecek haber ve açıklamaları izlenecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Yurtiçi piyasalar bugün Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyaretinden gelecek haber ve açıklamalara odaklanacak.

Dün tahvil-bono piyasasında gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 5,00 seviyesinde dengelenirken Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi ise tarihinde ilk kez 92.000 puanın üzerine yükseldi ve tarihi kapanış rekorunu 92.112,07 puana taşıdı.

Bugün piyasalar, nisan ayındaki PPK toplantısında 50 baz puanlık faiz indirimi yapılması ve sonrasında Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın açıklamaları nedeniyle oluşan faiz indirimi beklentisinin cevabını bulacak.

AA Finans PPK Beklenti Anketi'ne göre ekonomistler 25 ile 50 baz puan arasında indirim yapılacağı yönünde neredeyse ikiye bölünüyor. Ankete katılan 16 ekonomistten 9'u 25 baz puanlık indirim beklerken 7 ekonomist ise 50 baz puanlık indirim beklediğini belirtti. Ekonomistler faiz koridorunda da benzer bir tahminde bulunuyor. Faiz koridoru için 8 ekonomist 25 baz puan, 8 ekonomist ise 50 baz puan indirim bekliyor.

Analistler piyasanın, 25 baz puanlık faiz indirileceği beklentisini fiyatladığını ancak son bir kaç günde 50 baz puanlık indirim beklentisinin de fiyatlara yansıtılmış olabileceğini belirtiyor. Dolayısıyla bugünkü faiz kararının, tahvil-bono piyasası ve banka hisseleri başta olmak üzere piyasaların yönü üzerinde belirleyici olması bekleniyor.

Bugün ayrıca Başbakan Erdoğan'ın ABD Başkanı Barack Obama ile görüşeceğini hatırlatan analistler, buradan gelecek haber ve açıklamaların da takip edileceğini kaydediyor. Analistler bu görüşmeden başta serbest ticaret anlaşması ve Suriye konusu olmak üzere çok önemli mesajlar gelebileceğini tahmin ediyor.

Yurtdışında dün ABD hisse senedi piyasalarında, parasal genişlemenin devamına yönelik iyimserlikle finans şirketlerinde başta olmak üzere etkili olan alışlarla Dow Jones endeksi günü 15.276 puan ile tarihi kapanış rekoruyla tamamladı.

Avrupa tarafında hisse senedi piyasalarında genel olarak yükseliş eğilimi devam ederken bugün Japonya'da beklentilerden iyi gelen büyüme verisine rağmen etkisini artıran kar satışları ile Nikkei 225 endeksi yüzde 1'in üzerinde geriledi.