Yurtiçi piyasalar negatif ayrıştı

BIST 100 endeksi Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçimini kazanmasının ardından yükselişle başladığı günde Fitch'in siyasi riskleri vurgulayan değerlendirmesinin de etkisiyle düşüş eğilimini sürdürdü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Küresel piyasalar yeni haftanın ilk işlem gününde genel olarak pozitif bir seyir izlerken, yurtiçi piyasalar negatif yönde ayrıştı. ABD'de hisse senedi piyasaları, geçen haftanın son işlem gününden sonra yeni haftaya da yükselişle başladı. ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 2,44 seviyelerinde dengelenirken, Dow Jones endeksi yüzde 0,10, S&P 500 endeksi yüzde 0,28, Nasdaq endeksi yüzde 0,70 yükseliş kaydetti. Veri gündeminin zayıf olması nedeniyle jeopolitik gelişmelerin ve piyasaların iç dinamiklerinin öne çıkabileceğini ifade eden analistler, endekslerin kritik destek seviyelerinden verdikleri tepkinin gücünün de takip edileceğini kaydediyor.

Avrupa tarafında, hisse senedi piyasalarında yüzde 1'i aşan yükselişler görülürken, avro/dolar paritesi 1,33 - 1,3450 bandı arasındaki yatay seyrini devam ettirdi. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,90, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,20, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1 değer kazandı. Analistler, bugün Almanya'da açıklanacak ZEW endekslerinin takip edileceğini belirterek, yarın hareketlenmeye başlayacak veri takvimi öncesinde pozitif görünümün korunmaya çalışılacağını kaydediyor.

Yurt içinde ise BIST 100 endeksi Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçimini kazanmasının ardından yükselişle başladığı günde kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in siyasi riskleri vurgulayan değerlendirmesinin de etkisi ile düşüş eğilimini devam ettirdi. Analistler, dün günü yüzde 2,43 düşüşle önemli, destek seviyesi olan 77.500 puanın altında 77.271 puandan tamamlayan BIST 100 endeksinin 76.000 ve 75.500 desteklerinin gündeme gelebileceğini belirtiyor. Bugün Hazine'nin 1 yıl vadeli tahvil ihalesinin ve Almanya'da açıklanacak ZEW endekslerinin takip edileceğini ifade eden analistler, kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin dün akşam yayımladığı Türkiye değerlendirmesinde, siyasi gelişmelerin not üzerinde baskı oluşturmadığını belirtmesinin açılışta pozitif bir etki yapabileceğini tahmin ediyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir