Zorunlu karşılıklarda 'ince ayar' olacak

MB Başkanı Erdem Başçı, tedbirlerin daha ziyade TL'ye uygulanan zorunlu karşılıkların döviz ve altın yoluyla tutulmasıyla ilgili olacağını söyledi. İhtiyaç olursa, 'koridor' biraz daha daraltılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ADANA - DÜNYA Gazetesi ve Adana Sanayi ve Ticaret Odası tarafından ortaklaşa düzenlenen "Para Politikaları" konulu konferansta konuşan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, önümüzdeki dönemde zorunlu karşılıklar konusunda "ince ayar" niteliğinde düzenlemeler olabileceğini ve tedbirlerin daha ziyade TL'ye uygulanan zorunlu karşılıkların döviz ve altın yoluyla tutulmasıyla ilgili olacağını açıkladı.

Manşet enflasyon Nisan'la birlikte düşmeye başlar

Mart ayında çekirdek enflasyonda düşüş beklediklerini belirten Başçı, manşet enflasyonda Nisan'la birlikte düşüş görmeye başlayacağını bildirdi.  Başçı, şöyle konuştu: "Enflasyon bir seferlik ve geçici nedenlerden arttı, bunun nedeni döviz kuru ve tütünde vergidir; tütünde bu yıl yeni vergi olmayacak; dolayısıyla bu faktörlerin etkisi bu yıl ortadan kalkacak. Enflasyonda büyük ihtimalle Nisan ayında hissedilir düşüş olacak, Mayıs'ta baz etkisiyle tek haneyi görürüz. Mart ayında çekirdek enflasyonda düşüş olmasını, yıllık enflasyonun yüzde 10-11 bandında kalmasını bekliyoruz. Gıda tarafından olumlu bir etki gelirse tek haneli yıllık enflasyonu Nisan ayında görme ihtimalimiz de var."

Cari açıkta Mart'ta önemli iyileşme bekliyoruz

Cari açıkta kademeli olarak azalmanın süreceğini, özellikle Mart ayında önemli bir iyileşme beklediklerini vurgulayan Erdem Başçı, "Aldığımız cari açık azaltıcı tedbirlerle aşırı borçlanma eğilimi frenlendi, finansman yapısı düzeldi, biraz daha düzelirse memnun olacağız, cari açıkta kademeli bir düşüş öngörüyoruz" dedi.

Kredilerde aşağı yönlü risk görürsek destekleyici tedbir alırız

Krediler konusunda ise gidişattan son derece memnun olduklarını ileten MB Başkanı Başçı, "Krediler konusunda tedbirler başarılı oldu, aşağı yönlü risk görürsek destekleyici tedbirler alırız. TCMB olarak kredilerdeki gidişattan son derece memnunuz. Tahsili gecikmiş alacak oranı da düşük ve bir sorun görünmüyor" dedi.

İhtiyaç olursa, faiz koridorunu biraz daha daraltabiliriz

Erdem Başçı, Merkez Bankası'nın politikasına ilişkin olarak da "Faiz koridorunda daraltma ihtiyacı olursa, koridoru bir miktar daha daraltabiliriz. Para Politikası esnek olacak, gerekirse aşağı ya da yukarı yönlü hareket edebiliriz, manevra alanımız var, işler iyi giderse bu alanı daraltabiliriz" ifadelerine yer verdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir