''Tava ciğeri, Türk kültürünü ulusaldan küresele taşıyacak''

TÜ Halk Bilimi Ana Bilim Dalı Başkanı Sol, ''Edirne tava ciğerinin Türk kültürünü ulusaldan küresele taşıyacak çok önemli yapı taşları arasındadır'' dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

EDİRNE - Trakya Üniversitesi (TÜ) Edebiyat Fakültesi Türk Dili Edebiyatı Halk Bilimi Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Selma Sol, ''Edirne tava ciğerinin Türk kültürünü ulusaldan küresele taşıyacak çok önemli yapı taşları arasındadır'' dedi.

Balkan Kongre Merkezi'nde düzenlenen ''12. Uluslararası Dil, Yazın ve Deyişbilim Sempozyumu''nda konuşan Sol, Türk kültürünün, küresel kültüre en fazla katkıda bulunduğu unsurların başında Türk mutfağının geldiğini söyledi.

Dünyanın sayılı mutfakları arasında gösterilen Türk mutfağının, küreselleşmenin getirdiği baskı, değişen yeme-içme alışkanlıkları, markalar ve pazarlama tekniğinden fazlasıyla etkilendiğini ifade eden Sol, ''Artık her köşe başında rastlanan fast-food markaları ve günlük hayatın gerçekleri arasına giren alışveriş merkezi kültürünün sunduğu yiyecek, içecek kültürünün, Türk mutfağının küreselleşmeden etkilendiğinin kanıtıdır'' diye konuştu.

''Tava ciğeri bir imgesel tattır''

Edirne tava ciğerinin Türk mutfak kültürünü küresele taşıyacak yerel tatlardan biri olduğunu anlatan Sol, Türkiye'nin her bölgesinde isminin önüne ''meşhur'' sıfatının eklendiği o yöreye ait yiyecek türünün bulunduğuna dikkati çekti.

Sol, Türk mutfak kültürünün yerel imgeleri olarak değerlendirilen bu yiyeceklerin arasında yer alan Edirne Tava Ciğeri'nin Türk kültürünü ulusaldan küresele taşıyacak çok önemli yapı taşları arasında olduğunu vurgulayarak, ''Edirne ölçeğinde tespit ettiğimiz yayılım ve tüketim alanları ciddi boyutlara ulaşmış, ustaları bir dernek çatısı altında birleşmiş olan Edirne tava ciğerinin, Edirne'ye has 'imgesel yemek' olma unvanını çoktan hak ettiği ortadadır'' ifadesini kullandı.

Edirne tava ciğeri markasına zarar verilmemesi için bazı durumlara dikkat edilmesi gerektiğini belirten Sol, markalaşmanın gereklerinin yerine getirilebilmesi amacıyla Edirne tava ciğeri yapımının kontrolüne ve standartlarına uygunluk noktalarına dikkat çekilmesinin önemine değindi.

Sol, geleneksel tadı icra eden ciğer ustalarının yetiştirilmesi gerektiğine vurgu yaparak, bu lezzetin geleceğe taşınmasında önemli olduğunu kaydetti.