'AB sürecinde TÜSİAD'ı ortağımız görüyoruz'

AB Bakanı Çavuşoğlu, TÜSİAD Başkanı Dinçer ile yaptığı AB sürecine ilişkin görüşmede, "Süreçte TÜSİAD'ı ortağımız olarak görüyoruz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer ve Yönetim Kurulu heyetini AB Bakanlığı'nda kabul etti. 

AB Bakanı Çavuşoğlu'na gerçekleştirdikleri ziyarette konuşan TÜSİAD Başkanı Dinçer, AB entegrasyon sürecinin 20 yıldır TÜSİAD'ın gündeminin en üst noktasında olduğuna değinerek, TÜSİAD'ın Avrupa'da çok aktif olduğunu, Brüksel, Berlin ve Paris'te ofislerinin bulunduğunu anlattı. 

TÜSİAD'ın Türkiye'nin en köklü kurumlarından olduğunu söyleyen AB Bakanı Çavuşoğlu ise, TÜSİAD'ın hem Türkiye ekonomisi hem de Türkiye'nin sosyal yapısı dahil her alanında, dış politikasında çok aktif rol oynayan sivil toplum örgütü olduğunu belirtti. 

"TÜSİAD, AB müzakere sürecinde aktif rol oynuyor"

Çavuşoğlu, TÜSİAD'ın özellikle Türkiye'nin AB müzakere sürecinde aktif rol oynadığına ve Brüksel'deki ofisinin önemli katkılar sağladığına değinerek, şöyle konuştu: 

"Bugün ülkemizin yurt dışında en çok ihtiyacı olan Türkiye'deki tüm gelişmeleri tüm gerçekliğiyle anlatmak. Objektif bilgilerin Avrupa'ya ve uluslararası platforma aktarılmasını sağlamak hepimizin görevidir. Biz devlet, hükümet ve siyasetçiler olarak bunu her zaman yapıyoruz ama her zaman söylüyoruz; Bizim söylemlerimiz resmi görüşü temsil ettiği için bu konuda özellikle basının ve sivil toplum kuruluşlarının rolü çok önemli." 

"Süreçte TÜSİAD'ı ortağımız olarak görüyoruz" 

Son dönemde Türkiye ile ilgili ön yargıların oluştuğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, "Türkiye'nin imajının son bir yıldır değişik sebeplerle biraz olumsuz etkilendiğinin de farkındayız ama ülkemizin imajını düzeltmek hepimizin ortak görevidir. Bu anlamda da TÜSİAD'a önemli görev düşmektedir. AB müzakere sürecinde TÜSİAD'ı ortağımız olarak görüyoruz ve daha da yakın işbirliği içerisinde çalışma arzusundayız" şeklinde konuştu. 

"Güney Kıbrıs'ın engellemesi söz konusu"

Çavuşoğlu, Türkiye'deki reformlara hız vermeye ihtiyaçları olduğunu söyleyerek, "2014 yılının Sayın Başbakanımızın da söylediği gibi AB yılı olabilmesi için şu ana kadar 5. ve 6. yargı reform paketlerini meclisimiz kabul etti. İnsan Hakları Sözleşmesi ihlallerini önlemeye yönelik eylem planı çok önemli bir reformdur Türkiye'de. Buna benzer reformlarımız devam ediyor" ifadelerini kullandı. 

Şu anda TBMM'de görüşülmekte olan önemli kanun ya da torba yasalar olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, "Bunun içinde AB'yi ilgilendiren maddeler de var. Özellikle yargı, temel haklar, adalet, özgürlük ve güvenlik gibi fasılları açmak istiyoruz. Bu konuda konsensüs var ama Güney Kıbrıs'ın engellemesi söz konusu. Dolayısıyla bloke edilen iki fasılın açılmasında zorluk çekiyoruz" diye konuştu. 

Çavuşoğlu, 19. sosyal politikalar faslını da açmak istediklerini belirterek, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarına, "İçeride ödevimizi beraber yapalım, dışarıda da hakkımızı beraber arayalım" mesajını gönderdi. 

"Kararlılığımız devam ediyor"

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) arasında devam eden müzakerelerin 6 başlık üzerinden yapıldığını, ancak şimdi ilk etapta 3 başlığın görüşülmesinin gündeme gelmesine ilişkin bir soru üzerine Çavuşoğlu, "Önemli olan kaç başlık üzerinde konuların değerlendirildiği değil, önemli olan bu başlıklar altında tüm konuların kapsamlı bir şekilde ele alınması, müzakere edilmesi ve de uzlaşılmasıdır" değerlendirmesinde bulundu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir