'Adrasan'a ilk etapta 500 bin lira göndereceğiz'

AB Bakanı ve Başmüzakereci Çavuşoğlu, Adrasan'da meydana gelen yangına ilişkin, "Sayın Başbakanımız imzaladıktan sonra ilk etapta 500 bin lirayı burada bazı vatandaşların zararının tazmini için göndereceğiz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA - Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya'nın Kumluca ilçesine bağlı Adrasan Mahallesi'nde 28 Haziran'da çıkan orman yangının ardından bölgede incelemelerde bulundu.

Antalya Valisi Sebahattin Öztürk, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ile birlikte polis helikopteriyle Adrasan'a gelen Çavuşoğlu, yanan bölgeyi inceledi, tesisleri zarar gören turizmci ve esnafa geçmiş olsun ziyaretinde bulundu.

İncelemelerinin ardından Akdeniz Üniversitesi Avrupa Akdeniz Gençlik Eğitim ve Dinlenme Tesisi'nde bölgedeki işletmecilerle bir araya gelen Çavuşoğlu, Antalya'nın göz bebeği Adrasan'da meydana gelen yangından dolayı şahsı ve hükümet adına geçmiş olsun dilediğini söyledi.

Rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayılan yangının belli bir miktar ormanın yanmasına neden olduğunu ve bazı kişilerin mülklerine zarar verdiğini kaydeden Bakan Çavuşoğlu, "Cana geleceğine mala gelsin, diye bir atasözümüz var. Çok şükür can kaybımız, yaralanan olmadı. Yangının başlamasının ardından 12 dakika içinde karadan, 18 dakika içinde havadan müdahale başladı. Denizli ve Fethiye'den yardım istendi, belli bir sürede yangın söndürüldü" diye konuştu.

Çavuşoğlu, valilik ve yerel yönetimlerin yanı sıra jandarmanın da bölgede can güvenliğini sağlamak için her türlü tedbiri aldığını, bundan sonra vatandaşın uğradığı zararın tazmin edilmesi için çalışılacağını bildirdi.

"İlk etapta 500 bin lira gönderilecek"

Bölgenin imar yapısı ve sigortayla ilgili bazı sıkıntıların yaşandığını ifade eden Bakan Çavuşoğlu, vatandaşın uğradığı maddi zararın tazmin edilmesinde devletin sorumluluk sahibi olduğunu kaydetti.

Konuyla ilgili Antalya Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi'nin çalışma yaptığını belirten Çavuşoğlu, "AFAD'ın mevzuatına uygun değilmiş, Başbakanlık'ta böyle bir fon var. Sayın Başbakanlık Müsteşarımız yazıyı hazırlamışlar, sayın Başbakanımızın imzasına sunacaklar. Sayın Başbakanımız imzaladıktan sonra ilk etapta 500 bin lirayı burada bazı vatandaşların zararının tazmini için göndereceğiz" dedi.

Çavuşoğlu, gerek olursa Ankara'dan ilave kaynak aktarılması konusunda da ellerinden geleni yapacaklarını vurguladı.

Türkiye'de çok sayıda yangın olduğunu, terör örgütünün de Türkiye'de çok sayıda yangın çıkardığının bilindiğini dile getiren Çavuşoğlu, Adrasan'daki orman yangınının ardından da çok sayıda spekülasyon yapıldığını söyledi.

"Yanan orman alanı ağaçlandırılacak"

Bölgede yanan orman alanlarının ranta açılacağı konusunda çok fazla spekülasyon yapıldığına dikkati çeken Çavuşoğlu, "(Buralar ranta açılacak, yanan yerlere oteller yapılacak) şeklinde dedikodu üretiliyor. Bu mümkün değil. Anayasanın 169'uncu maddesi çok katıdır, yanan alan yine ağaçlandırılır, orman dışında herhangi bir şey yapmak mümkün değildir. Hele hele bu bölgede hiç yapılamaz" diye konuştu.

İlgili kurum ve kuruluşların yanan orman alanındaki ağaçların kesilmesi ve ağaçlandırılması konusunda çalışmalar yaptığını ifade eden Çavuşoğlu, "Bazı yerlerde sekiler oluşturulacak ve ağaçlar dikilecek. Kişilerin ulaşamayacağı yerlerde de havadan tohumlama yapılacak. En geç aralık itibarıyla burada yanan ağaçlar kaldırılmış olacak ve tohumlama yapılacak. Ağaçlandırma işlemini bu şekilde tamamlayacağız" dedi.

Adrasan'ın kişisel olarak geldiği ve huzur bulduğu bir yer olduğunu kaydeden Çavuşoğlu bölgenin imarıyla ve kıyı kenar çizgisiyle ilgili çalışmaların da sürdürüldüğünü söyledi.

Çavuşoğlu son olarak, Adrasan, Olimpos ve Çıralı bölgesinin turist profilinin Belek, Kemer, Alanya ve Side'ye gelen turist profilinden biraz daha farklı olduğunu, Adrasan'a gelen turistlerin ağaç evler, doğal ortam ve butik işletmeler için geldiğini, bu nedenle bölgenin yapısına uygun, sürdürülebilir bir turizm için çalışma yapılacağını vurguladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir