'Aracılar aradan çıkarsa Türk halkı eti daha ucuza yer'

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Genel Başkanı Tunç, Türk halkının girdi maliyetleri ve aracılardan dolayı kırmızı eti pahalıya tükettiğini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SARAYBOSNA - Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Genel Başkanı Bülent Tunç, Türk halkının girdi maliyetleri ve aracılardan dolayı kırmızı eti pahalıya tükettiğini belirterek, ''Üreticinin 16 liraya sattığı et, nihai tüketiciye vardığında neredeyse iki katına çıkıyor'' dedi. 

Tunç ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri, sel felaketi nedeniyle büyük sıkıntı yaşayan Bosnak Hersek'i ziyaret ederek, beraberinde getirdikleri yardımları dağıttı. 

Burada AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Tunç, Türk halkının daha ucuz et tüketmesi için birlik olarak bir dizi çalışma başlattıklarını, ülkenin her yerinde et marketleri kurmayı amaçladıklarını söyledi. Bu projenin halk tarafından benimsenmesi halinde et marketlerinin tüm Türkiye'ye yayılacağını ve burada satılan etin, piyasadan yüzde 25 daha ucuza satılacağını bildirdi. 

Tunç, açacakları marketlerle eti aracısız tüketiciye ulaştırmayı hedeflediklerini söyledi. Tunç, Türkiye genelinde 104 birliğe bağlı 120 bin üreticiyle sektörde önemli bir güç oluşturduklarını ifade etti. 

Bülent Tunç, Türk halkının girdi maliyetleri ve çok sayıda aracıdan dolayı kırmızı eti pahalıya tükettiğini söyledi. Etin üreticiden tüketiciye ulaşıncaya kadar 4-5 el değiştirdiğini, bunun da fiyatları artırdığını ifade eden Tunç, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Üreticinin 16 liraya sattığı et, nihai tüketiciye varadığında neredeyse iki katına çıkıyor. Bugün marketlerde 30-35 liraya kıyma, 60 liraya sucuk satılıyor. Bu duruma bakılınca et pahalı gözüküyor. Ama kıymayı 20-22 liraya, kuşbaşıyı ise 22-25 lira arasında tüketmek mümkün. Ama ulusal marketler, öyle ya da böyle, insanlara bu eti ucuza yedirmiyorlar. Et en az 4-5 elden geçerek tüketiciye ulaştığı için, bu tüketiciye ulaşma noktasında maliyette artış gözüküyor. Bununla ilgili çok ciddi bir açık var. Bunun kapatılmasıyla ilgili ilk adımımızı Et ve Süt Kurumu'yla protokol imzalayarak attık. Diğer büyük ulusal marketlere, bu işi yapan et toptancılarına ve et sanayicisine bununla ilgili tekliflerimizi de götürdük. Hatta çok ilgiyle baktılar, önemsediler bu projeyi.'' 

Et ve Süt Kurumu'nun bugüne kadar yaklaşık 3 bin üreticiden, yapılan protokolle 10 bin üreticiden et alındığını ifade eden Tunç, bu projeyle küçük işletmelere ulaşıldığını söyledi. Bulent Tunç, en büyük sıkıntının bu işin sadece büyük firmaların elinde olmasından kaynaklandığını öne sürerek, ''Küçük işletmelerin bir şekilde ayakta durması lazım. Ülkemizde yaklaşık 8 milyon insan bu işten ekmek yiyor. Bunu da düşünerek üretimin maliyeti ne olursa olsun, mutlaka üretmeliyiz.'' 

  ''Sel bölgesine ziyaret'' 

Bülent Tunç ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri, sel felaketi nedeniyle büyük sıkıntı yaşayan Bosnayı ziyaret etti. Burada Bosna Hersek Federasyonu Başbakan Yardımcısı ve Tarım Bakanı Yerko Ivankoviç Liyanoviç ve muhattaplarıyla görüşen Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği yönetimi, beraberinde getirdikleri yardımı da dağıttı. Tunç, kardeş ülke Bosna'da yaraların sarılması için Türk halkının seferber olduğuna dikkat çekerek, üreticiler olarak çok kısa sürede ''karınca misali'' topladıkları yardımı kardeş ülke Bosna'ya ulaştırmak için bu ülkeye geldiklerini söyledi. 

Tunç, yaptıkları görüşmelerde ve gördükler manzara karşısında etkilendiklerini, Türkiyeye döndüklerinde daha fazla ne yapabiliriz diye bir çalışma daha başlatacaklarını sözlerine ekledi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir