'Artan gelirin dağıtımı' sorun oldu

Babacan, IMF konusunda "Bu yıl yüzde 3,5'in üzerinde büyüme halinde, artan gelirin nereye dağıtılacağı konusu anlaşmazlıklardan biri oldu" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - IMF ile müzakerelerde, bazı ayrıntılar üzerinde anlaşamadıklarını belirten Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Örneğin Türkiye'nin bu yıl yüzde 3,5'in üzerinde büyümesi halinde burada artan gelirin nereye dağıtılacağı, yani gelirin dağılım kompozisyonu gibi projeksiyonlarda..” değerlendirmesini yaptı.

CNN Türk'te katıldığı programda IMF ile ilişkileri değerlendiren Babacan, yaklaşık iki yıldan buyana müzakereler yaptıklarını belirterek, bu dönemde "doğrunun ne olduğu" konusunda IMF ile tam bir mutabakata varamadıklarını söyledi.

IMF'nin baştan, Gelir İdaresi'nin BDDK gibi bir yapılanma olması, belediye gelirleri gibi konularda önerileri olduğu belirten Babacan, belediyeler ile ilgili düzenlemelerin yapıldığını ancak Gelir İdaresinde önerilen yapılanmayı kabul etmediklerini, bunun üzerine de bu konuların geçen yılın sonu itibarıyla bir tartışma konusu olmaktan çıktığını kaydetti.

Ali Babacan, IMF ile müzakerelerde projeksiyonlarda tam bir mutabakata varılamadığını kaydederek, IMF ile müzakerelerde, 31 Aralık 2009 itibarıyla, siyasi içerik, sonuç getiren hiç bir konunun kalmadığını vurguladı.

IMF'nin, baştan beri Türkiye ile bir stand-by istediğinin altını çizen Babacan, krizin başlarında kredibilite açısından IMF ile bir anlaşmanın daha önemli olmasına rağmen, zaman içinde şartların değiştiğini, son aylarda da IMF fonuna bir gerek olmadığı görüşünün piyasalarda konuşulmaya başlandığını hatırlattı.

Babacan, Türkiye'nin içinde bulunduğu aşamada da IMF yapılacak bir anlaşmanın getirebileceği kredibilite katkısının çok fazla olmayacağını vurguladı.

Babacan, Türkiye'nin ekonomik durumunun, krizdeki diğer ülkelerden farklı olduğunun da altını çizerek, "IMF ile bir anlaşma Türkiye'yi krizden kurtarma değil, büyümeyi destekleyecek bir program olacaktı" şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir