'Başkanlık' seçim sonrası

Erdoğan, Başkanlık sisteminin referanduma seçim sonrasında sunulabileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, başkanlık sistemiyle ilgili, "Halkın böyle bir talebe olumlu yanıt vermesi halinde böyle bir adım atılabilir" dedi.

Erdoğan, Bloomberg TV'de soruları yanıtladı. "Türkiye için yeni anayasa diyorsunuz. Seçimleri kazanırsanız ne zaman Meclise sunacaksınız" sorusu üzerine Erdoğan, şu anda halkın ve sivil toplum kuruluşlarının yoğun bir şekilde yeni bir anayasa yapma çalışmaları bulunduğunu söyledi.

Bazı sivil toplum örgütlerinin tek başına yoğun katılımlı yeni bir anayasa yapma gayreti içinde olduğuna dikkati çeken Erdoğan, şöyle konuştu:

"Biz kendimiz çalışmamızı detaylandırıyoruz. Tüm gayretimiz seçimin hemen ardından böyle bir çalışmaya başlamak. Burada parlamento aritmetiği çok önemli. Parlamentoda eğer yeni bir anayasanın yapımında yeni bir anayasa uzlaşma komisyonunu güçlü bir şekilde oluşturabilirsek bu süreci hızlandıracaktır. Yok böyle bir şeyi başaramıyor da referanduma gidebilecek bir şekilde bir tablo ortaya çıkarsa bu da işimizi kolaylaştıracaktır. O zaman da daha önce 26 maddeyle alakalı nasıl referanduma gidecek şekilde bir anayasa müzakeresini nasıl kalkıp da parlamentoda yaptıysak bu defa da bir şekilde yaparız.

Yeni bir anayasa derken A'dan Z'ye bütünüyle değil, çünkü birçok maddeler var ki bunların artık değişmesine gerek yok; son olarak yaptıklarımız, 26 maddeyle ilgili değişiklik. Nerelerde nasıl değişiklik olacaksa bu konuda söyleyecek sözü olanlarla konuşacağız. Gerçekten sivil, özgürlükçü, tam manasıyla demokratik, katılımcı bir anayasayı hazırlamayı hedefliyoruz. Bunu başarmak istiyoruz. Bir de halkın kendi dilinde bir anayasa, açıp okuyabildiği bir anayasa... Daha özet bir anayasa ile halkımızın karşısına çıkalım."

"Kabine sayısı 20'ye düşürülebilir"

Erdoğan, "Başkanlık sistemini destekliyor musunuz" sorusu üzerine ise "Bu tabii tartışılan bir konu. Bu bireysel olarak demokratik bir anlayış içerisinde halkımın talebi doğrultusunda benim yıllar önce belediye başkanlığım döneminde ileri sürdüğüm bir konudur. Halkın böyle bir talebe olumlu yanıt vermesi halinde böyle bir adım atılabilir" dedi.

"Referanduma sunacak mısınız" sorusuna ise Erdoğan, "Sunulabilir. Şu anda hemen sunulsun diye bir şey söz konusu değil. Bu, seçim öncesinde de zaten gündemimizde değil. Seçim sonrası konuşulabilecek şeyler" yanıtını verdi. Erdoğan, şöyle devam etti:

"Biz öncelikli olarak tabii bu anayasa ve yeni bir kabine anlayışıyla çıkmayı hedefliyoruz. Biz de şu anda devlet bakanlıkları var. Ve biz Başbakan Yardımcılığı dışında artık devlet bakanlığı bırakmıyoruz. Devlet bakanlıklarının tamamını icracı bakanlıklar haline getiriyoruz. Ve kabine sayısını belki 20'ye düşürme gibi bir durumumuz söz konusu olacak. Onunla ilgili şu anda seçimden önce kanun hükmünde kararname çıkarmak suretiyle bu adımı süratle atalım istiyoruz.

Seçimden sonra atacağımız ilk adımlardan bir tanesi bu olacak ki yeni kabine buna göre kurulsun. Yeni bir anayasa söz konusu, bu anayasanın içerisinde uyum yasaları çerçevesinde atılacak adımlar var. O bir yıl çok dolu dolu geçebilir diye düşünüyorum."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir