'Başkanlık' yine tartışılıyor

Gül, başkanlık sistemiyle ilgili çekincesi olduğunu belirtti, Kılıçdaroğlu "Çekince, beni mutlu etti" dedi. TBMM Başkanı da Gül'e destek verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yaptığı değerlendirmeler başkanlık sistemi tartışmalarını yeniden Türkiye'nin gündemine getirdi.

Gül, başkanlık sistemiyle ilgili çekincesi olduğunu belirterek, "Bunların hepsi tartışılabilir, avantajları da çok, dezavantajları da. Her şey tam bilinerek talep edilirse bu konuda bir şey demem" açıklamasında bulundu.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'den Gül'e destek açıklaması geldi.  Şahin, "Başkanlık sistemi ve anayasa konusunda ben de Cumhurbaşkanı Gül gibi düşünüyorum" dedi.

Kılıçdaroğlu ise, "Sayın Cumhurbaşkanının, başkanlık sistemiyle ilgili çekincelerini dile getirmesi, doğrusunu isterseniz beni mutlu etti" dedi.

Gül'ün çekincesi var 

Avrupa Konseyi Parlamenter Assamblesi'ne hitap etmek üzere Strasbourg'a giderken uçakta gazetecilere gündeme ilişkin açıklamalar yapan Gül, siyasilerden yeni, kısa ve özgürlükçü anayasa istedi, "Önümüzdeki çağın, 100 yılın anayasasını yapmamız lazım, temel ilkeleri ortaya koymalı" dedi.

Abdullah Gül, başkanlık sistemiyle ilgili çekincesi olduğunu belirterek, "Bunların hepsi tartışılabilir, avantajları da çok, dezavantajları da. Her şey tam bilinerek talep edilirse bu konuda bir şey demem" diye konuştu.

TBMM Başkanı destek verdi

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Gül'ün yorumuna destek verdi. Şahin, "Başkanlık sistemi ve anayasa konusunda ben de Cumhurbaşkanı Gül gibi düşünüyorum" dedi.

Kılıçdaroğlu: Gül'ün çekinceleri beni mutlu etti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise konuyla ilgili değerlendirmesinde; "Sayın Cumhurbaşkanının başkanlık sistemiyle ilgili çekincelerini dile getirmesi, doğrusunu isterseniz beni mutlu etti. Yine Sayın Cumhurbaşkanımız çok geniş katılımla Anayasa değişikliğinin gerçekleştirilmesi gerektiğini de ifade etmiş. Bu da bizi mutlu etti ama isterdik ki Sayın Cumhurbaşkanı, son değişiklikler gerçekleşmeden önce bu dileklerini dile getirmiş olsaydı. Bu bizi daha da mutlu ederdi" ifadelerine yer verdi.

Türker: Türkiye hazır değil

Başkanlık sisteminin mevcut yetkileri daha da artıracağını öne süren DSP Genel Başkanı Masum Türker, "Türkiye şu anda başkanlık sistemine geçmek için hazır değil. Bir başkanlık sisteminin var olması için güçlü bir parlamenter sisteminin olması lazım. Güçlü bir parlamenter sisteminde milletvekillerinin güçlü olmaları ve tabandan gelmeleri, zaman zaman parti disiplinin dışına çıkarak inisiyatif kullanmaları gerekir ama Türkiye'deki düzen maalesef bu şekilde oluşturulmamıştır" diye konuştu.

Çelik: Gündemimizde yok

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, şu anda AK Parti'nin gündeminde başkanlık sistemi konusunun bulunmadığını belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanımızın çekincelerine de saygımız vardır" dedi.

Çelik, "Başkanlık sistemi şu anda hükümetin AK Parti'nin gündeminde ağırlıklı olarak konuşulan, üzerinde çalışılan bir konu değildir. Ama başkanlık sistemi bugün değil, 1980'lerden sonra Türkiye'de hep konuşulan, özellikle fikir yürütülen bir konudur. Demokrasi varsa, özgürlük varsa, başkanlık sistemi, yarı başkanlık sistemi, demokratik parlamenter sistem, bütün bunları herkes her zeminde konuşabilir. Ama şu anda AK Parti'nin gündeminde bu konu yoktur. Sayın Cumhurbaşkanımızın çekincelerine de saygımız vardır. Bunun daha iyi olduğunu söyleyenlerin fikirlerine de saygımız vardır. Ama Türkiye şu anda parlamenter demokratik sistem ve rejimle yoluna devam ediyor. Bu konuda bir problem yok."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir