'Beyaz Melekler'…

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ'DEN / Güneş DOĞDU

'Beyaz Melekler' ve 'Erciyes Kadınları', Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin kadın istihdamını artırmaya yönelik başlattığı projeler...

'Sektörde İhtiyaç Duyulan Yönetici Asistanları (Womas) Projesi' Kayseri Sanayi Odası'nın kadın istihdamını artırmaya yönelik başlattığı proje...

'Maharetli Eller Projesi' Develi İlçesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın kadın istihdamına destek amaçlı başlattığı proje...

Kayseri, ülke istihdamına ciddi katkı sağlayan bir kent. Ancak toplam istihdamda kadın istihdam oranının düşük olması, kentte rahatsızlık uyandıran bir konu olarak yer alıyordu. Ancak konunun ayrıntılı olarak ele alındığı Kayseri'de netleştirilen somut projelerle bu rahatsızlık giderilecek gibi görünüyor.

İstihdamın artırılmasına yönelik toplamda 11 adet proje için AB'den hibe alınıyor.

*Beyaz Melekler Projesi için AB'den 257 bin 351 euro alınacak. Projenin amacı; 20-40 yaş arası 150 bayana hasta ve yaşlı bakımı konusunda eğitim verilerek çalışmalarını sağlamak.

 *Erciyes Kadınları Projesi için AB'den 269 bin 629 euro destek alınacak. Projenin amacı; Kayseri'de gelişmekte olan turizm sektöründeki ara eleman ihtiyacının karşılanmasına yönelik 180 işsiz bayana meslek öğretilerek iş sahibi olmalarını sağlamak. Üç ay sürecek kurs boyunca katılımcılara turizm alanında uzman eğitmenler tarafından teorik ve pratik olmak üzere temel turizmcilik eğitimi verilecek.

*Sektörde İhtiyaç Duyulan Yönetici Asistanları Projesi'nin toplam bütçesi 147 bin 667 euro. Bu projenin 14 bin 796 eurosu Sanayi Odası tarafından finanse edilecek. 12 ay sürecek projeden 120 kadın faydalanacak. 18-35 yaş grubuna hitap eden projede kursiyerlerin yüzde 35'ine yakınının istihdam edilmesi hedefleniyor.

*Maharetli Eller Projesi için AB'den 168 bin euro hibe alınacak. Projenin amacı; 50 kadına 10 ay boyunca tekstil alanında mesleki eğitim verilerek sektörün kalifiye eleman sorununa katkıda bulunmak.

Ülkemizde  çalışan her 4 kişiden sadece 1'i kadın. AB ülkeleri arasında kadın istihdamının en düşük olduğu ülke Türkiye. Kadın istihdamının en yüksek olduğu ülke ise Danimarka. Danimarka'da her 10 kadından 8'i istihdam ediliyor.

Türkiye'de kadın kazancı erkek kazancından yüzde 40 daha az. OECD ülkeleriyle ilgili resmi istatistiklere göre Türkiye kadın iş gücü istihdamı açısından 116 ülke arasında 98. sırada. İşsizlik sorunu ülkemizin en önemli problemi. İşsizliğe çözüm yolları aranırken kadın istihdamı üzerinde çok daha fazla durulması gerçeği karşımızda.

Son yıllarda çok dillendirildi. Dillendirilmesiyle beraber harekete geçildi ve önemli projeler başlatıldı. Yeterli değil ama atılan adımların kısa vadede olmasa da uzun vadede güzel sonuçlar getirmesini bir bayan olarak özellikle çok arzuluyorum.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir