'Birinciliği almaya hazırız'

AB Bakanı, "OECD rakamlarına göre, Türkiye 2050 yılında Avrupa'nın 2. en büyük ekonomisi olacak. Almanya krizdeki ülkelerin borçlarını üstlenecek ise birinciliği de almaya hazırız" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


    


İSTANBUL - Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "OECD rakamlarına göre, şu anda Avrupa'nın 6. en büyük ekonomisi olan ekonomimiz, 2050 yılında Avrupa'nın 2. en büyük ekonomisi olacak. Avrupa'nın en güçlü ekonomisi olarak gözüken Almanya, komşumuz Yunanistan'ın, Portekiz, İtalya, İspanya'nın borçlarını da üstlenmeye karar verirse, biz birinciliği de almaya hazırız" dedi.

Bağış, Devlet Malzeme Ofisi, KOSGEB, İzmir Ticaret Odası desteğiyle düzenlenen CNR Expo'daki ANKOMAK 2012 19. Uluslararası İş Makinaları Yapı Elemanları ve İnşaat Teknolojileri Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşmada, bu fuarın, Dünya Ekonomi Forumu (WEF) ile aynı zamanda düzenleniyor olmasının Türkiye'nin nereye geldiğini gösterdiğini belirtti. Başbakan Erdoğan'ın Dünya Ekonomi Forumu'nda sözünün kesilmesi üzerine "daha da Davos'a gelmem" dediğini hatırlatan Bağış, geçen ağustos ayında WEF Yönetim Kurulu Başkanı Klaus Schwab'ın Türkiye'yi ziyaret ettiğinde Erdoğan'a "Sizin gelemeyeceğinizi anladık. Müsaade ederseniz biz size gelelim" dediğini aktardı. Bağış, "Başbakanımız da 'Bizim kapımız herkese açıktır' mesajını verdi. WEF'in dünya tarihinde bir ilke imza atıldı. WEF Davos dışındaki toplantılarında bölgesel zirveler gerçekleştiriyor. Ama ilk defa dün Davos'un dışındaki bir şehirde 5 kıtanın bir araya geldiği bir toplantıya ev sahipliği yaptık" diye konuştu.

Bağış, İstanbul'dan daha iyisini ne Davosçular'ın ne de başka bir organizatörün bulacağını ifade ederek, şunları aktardı: "Dünyanın yeniden yapılanmasında, kalkınmasında çok önemli yeri olan iş makinelerinin fuarının Türkiye'de gerçekleşiyor olması bizim geçmişten geleceğe köklü olduğumuzun göstergesidir. 14 farklı ülkeden 350'ye yakın katılımcıyla ve 30 bini aşkın kişinin  bir araya geleceği bu fuarda, ülkemizin aslında yatırım çekme konusunda cazip bir ülke olduğunu bu fuardan tüm dünyaya duyurmak istiyorum. Bir önceki fuara nazaran katılımcı sayısında yaklaşık yüzde 30 artış, bütün dünyada ekonomik kriz korkusu, durgunluk yaşanırken kendi başına her şeyi anlatıyor. Yabancı katılımcı sayısında ise yüzde 100 artış sağlanması Türkiye'nin bu bölge için umut kaynağı olduğunu gösteriyor. Tabii bu yıl iş makinelerindeki leasinglerde KDV'nin yüzde 1'e düşmesinin katkısı oldu. Biz yatırım yapan, üreten, istihdam sağlayan, Türkiye'ye ve milletimize kazandıran herkesin yanındayız."

Son 9,5 yılın el emeği göz nuru

Fuara gelirken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da selamlarını getirmekten mutluluk duyduğunu anlatan Bağış, şöyle devam etti: "İş ve inşaat makineleri sektörü, ekonomik gelişmeleri ve değişimleri en önce hisseden ve en fazla etkilenen sektörlerin başında geliyor. İşte bu yıl alanında Avrasya ve Türkiye'de en büyüğü olma özelliğini taşıyan bu fuar, kendi başına önemli mesajlar barındırıyor. Türkiye, Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomisi durumunda bulunuyor. Son 5 yılda ortalama yüzde 8 büyüyen ekonomimiz Avrupa ortalamasının 6 katı hızla büyüyor. OECD rakamlarına göre, şu anda Avrupa'nın 6. en büyük ekonomisi olan ekonomimiz 2050 yılında Avrupa'nın 2. en büyük ekonomisi olacak. Ben şöyle bir yorum getiriyorum; Avrupa'nın en güçlü ekonomisi olarak gözüken Almanya, komşumuz Yunanistan'ın, Portekiz, İtalya, İspanya'nın borçlarını da üstlenmeye karar verirse, biz birinciliği de almaya hazırız. Türk müteahhitlik sektörü küresel krize rağmen dünyada Çin'in ardından ikinci sırada. Cumhuriyet tarihimiz boyunca 6 bin 100 kilometre yol yapılmıştı, biz 9,5 yılda 16 bin kilometrenin üzerinde yol inşa ettik. Hizmet veren okulların 3'te 1'i, hastanelerin 4'te 1'i son 9,5 yılın el emeği göz nurudur."

Bu konularda ilginizi çekebilir