'Boeing'in montaj önerisine sıcak bakmayız'

Ulaştırma Bakanı Elvan, Boeing'in Türkiye'nin yerli yolcu uçağı üretimine katkıda bulunabileceği açıklamalarına ilişkin, "Montaj şeklinde bir öneri getirilirse bu öneriye sıcak bakmıyoruz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, İstanbul Airshow'da Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından üretilen Türkiye'nin ilk temel eğitim uçağı olan TAI Hürkuş'un bulunduğu standı gezdi.

Burada yaptığı açıklamada Elvan, TAI Hürkuş'un talep edilmesi halinde yurt içi ve yurt dışına satılabilecek bir uçak olduğunu belirterek,  "Bununla gurur duruyoruz. Bu ilk aşamamız. Bundan sonraki uçak bölgesel uçak yapımı olacak. 2023 yılı hedefimiz ilk Türk milli bölgesel uçağımızı imal etmek" dedi.

"Uçak imalatıyla ilgili somut neticeleri bir ay içerisinde paylaşacağız"

Bölgesel uçak imalatıyla ilgili çalışmalarının devam ettiğini aktaran Elvan, bu çalışmayla ilgili somut neticeleri bir ay içerisinde paylaşacaklarını söyledi.

Bakan Elvan, Boeing'in "Türkiye'nin yerli yolcu uçağı üretimine katkıda bulunabileceği" açıklamasına yönelik bir soru üzerine, şu yanıtı verdi:

"TUSAŞ, ASELSAN ve HAVELSAN Genel Müdürümüz taraflarla bir araya gelecek"

"Bugün Savunma Sanayi Müsteşarımız, TUSAŞ, ASELSAN ve HAVELSAN Genel Müdürümüz taraflarla bir araya gelecek. Bu konuyu görüşecekler. Bizim isteğimiz belli; kendi uçağımızı imal etmek. Özellikle telif hakları konusunda ve diğer yerli üretim konusunda belirli koşullarımız olacak. Bunların sağlanması gerekecek. Bunların sağlanması halinde işbirliğine gidebileceğimizi düşünüyorum. Burada montaj şeklinde bir öneri getirilirse bu öneriye sıcak bakmadığımızı ifade etmek istiyorum.

Biz özellikle önemli parçalarının Türkiye'de üretilmesini, üretim hattının Türkiye'de olmasını, platformun Türkiye'de geliştirilmesini arzu ediyoruz. Biz düşüncelerimizi bugün aktaracağız. Zaten diğer firmalara yönelik de arkadaşlarımızın görüşmeleri devam ediyor. Değişik ülkelerde, özellikle dar gövdeli dediğimiz 120 ve daha aşağı yolcu kapasitesine sahip olan, şu anda dünyada 11 civarında firma var. Bu firmalarla arkadaşlarımız görüşmelerini sürdürüyor. İnşallah bu yıl içerisinde bir karar vereceğiz ve yol haritamızı paylaşacağız."

"Çapraz uçuşları uygulamaya koyacağız"

Fuarda THY'nin Şanlıurfa isimli uçağını ziyaret eden Elvan, THY'nin dünyanın en iyi havayollarından biri olduğunu ifade ederek, rekabetin yoğun yaşandığı bir ortamda THY'nin yıllık büyüme hızının yüzde 15'in üzerine çıkmasının önemli olduğunu dile getirdi.

Elvan, THY'nin yüksek büyüme performansıyla öne çıkmasının takdire şayan bir durum olduğunu belirterek, "Gerçekten bir zaferin hikayesini yazıyor arkadaşlar" dedi.

THY dışında özel kesime ait havayolu şirketlerinin de hızla büyüdüğüne işaret eden Elvan, "Şu anda iç hatlarda 7 il merkezinden diğer il merkezlerine uçuş gerçekleştiriliyor. Biz çapraz uçuşların da olmasını arzu ediyoruz. Önümüzdeki dönemde bunlar da olacak. İllerin kendi aralarında da uçuşları olacak. Örneğin, Van'dan kalkan bir uçak Malatya'ya, Samsun'a gidebilecek. Samsun’daki bir uçağımız Konya'ya gidebilecek. Konya'daki uçağımız Erzincan'a, Sivas'a gidebilecek. Çapraz uçuşları da inşallah önümüzdeki dönemde uygulamaya koymayı planlıyoruz. Bu noktada belki dar gövdeli uçakların daha uygun olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Sektördeki büyüme trendi dikkate alındığında Türkiye'deki havaalanı sayısının artması gerektiğini ifade eden Elvan, her bir vatandaşın 100 kilometre mesafede havaalanına ulaşmasını arzu ettiklerini, gelecek dönemde daha çok havaalanına sahip olunacağını dile getirdi.

Bakan Elvan, Türk havacılık sektörünün gelişmesine paralel olarak sağlam bir altyapıyı sektörün hizmetine sunmak istediklerini ifade etti.

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ve THY Genel Müdürü Temel Kotil'in hazır bulunduğu ziyaret sırasında Elvan'a THY'nin hizmetleri hakkında bilgi verildi.

"İnsansız hava aracında önemli bir noktaya geldik"

Bakan Elvan, bir Türk firmasını ürettiği insansız hava aracını ziyareti sırasında yaptığı açıklamada ise tamamıyla yerli ve özel kesim tarafından üretilen insansız hava aracının modellerinin şu anda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından kullanıldığını söyledi.

Türkiye'nin insansız hava aracı imalatında dünyanın en iyi ülkelerinden biri olduğunu aktaran Elvan, "İlgili firmalarımız teknolojiyi de her geçen gün geliştiriyor. TAI'nin de insansız hava aracı konusunda çalışmaları var. İnsansız hava aracında çok önemli bir noktaya geldik. Çok sayıda ülkeden talep var. Ülkemiz için gurur duyulabilecek bir hadise. Bundan sonraki süreçte insansız hava araçlarının çok daha gelişmiş modellerini göreceğiz" ifadelerini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir