'Bu Anayasa ile olmuyor'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ruhuna darbecilerin nefesi, yüzüne onların ellerindeki kanın bulaştığı bu Anayasa'yı ne kadar tadil ederseniz edin, olmuyor. Temizlenmiyor, arınmıyor" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çanakkale Valiliği önünde düzenlenen toplu açılış töreninde, bu şehirde yapımı tamamlanarak hizmete açılacak projeleri anlattı.

"Çanakkale bizim sadece 81 vilayetimizden biri değil, Çanakkale aynı zamanda bu milletin 200 yıllık makus talihinin tersine döndüğü bir büyük zaferin de adıdır" diyen Erdoğan, Çanakkale Savaşı'nın denk kuvvetler arasında yapılan bir savaş olmadığını söyledi.

Meydandakilere seslenerek, "Ben Seyit Onbaşıları karşımda görüyorum. Nene Hatunları karşımda görüyorum" diyen Erdoğan, "Allah birliğimizi daim etsin, bizi bölmek, parçalamak isteyenlere inşallah Rabbim fırsat vermesin, biz de onlara yol vermeyelim" ifadelerini kullandı.

"Çanakkale savaşları konusunda hassasiyet arttı"

Erdoğan, Çanakkale ruhunun ebediyete kadar yaşatılması gerektiğini ve buna mecbur olduklarını söyledi. 

Türkiye'de bir süredir Çanakkale savaşları konusunda hassasiyetin yükseldiğini, bilincin artığını memnuniyetle gördüklerini dile getiren Erdoğan, bunda Çanakkale savaşlarının yaşandığı bölgede yürüttükleri çalışmaların önemli etkisi olduğunu belirtti. 

Bölgenin 12 yıl önceki halini hatırlatan Erdoğan, gerçekten iç acıtıcı, üzüntü verici bir manzarayla karşı karşıya olduklarını ifade etti. 

Erdoğan, 12 yılda şehitlikleri ele aldıklarını, ihya ettiklerini, abideleri restore ettiklerini, ağaçlandırma çalışmalarını hızlandırdıklarını, yeni yollar, otoparklar, kamp alanları ve altyapı tesisleriyle bölgeyi ziyaretçiler için cazip bir alan haline dönüştürdüklerini anlattı. 

Bölgeyi, 250 bin gül fidanıyla toprağın altında fidanların aziz hatıralarına uygun bir görünüme kavuşturduklarına dikkati çeken Erdoğan, 2012'de açılışını yaptıkları Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi'nin de bu bakımdan önemli bir çalışma olduğunu vurguladı.

Erdoğan, başta bakanlar olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederek, merkezin, simülasyon salonları ve sergi alanlarıyla gerçekten de Çanakkale Savaşı'nın havasını ziyaretçilere yaşatma konusunda önemli hizmetler gördüğünü söyledi.

"Bu kervan yola devam edecek"

"Durmak yok. Bu kervan yola devam edecek" diyen Erdoğan, "Şimdi 2023 hedeflerimiz arasında ne var? Bir otoyol projesi var. Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir otoyolu. İnanıyorum bu bölgenin çehresini değiştirecek. Bu projeyi de yakından takip ediyorum. İnşallah çok gecikmeden ülkemiz ve Çanakkalemize bunu da kazandıracağız. Ayrıca, şehit yakınları ve gazilerimiz için Çanakkale'ye bir rehabilitasyon merkezi yapıyoruz. Hazırlıklar tamam. Sağlık Bakanım da burada. Onun için bunu da hızla bizim sürdürmemiz lazım. İnşallah bu yıl inşaatına başlıyoruz... İnsanlarımız, akın akın Çanakkale'ye geliyor. Şehitlerimize fatihalarını okuyor. Yaşayan tarihi bizzat yerinde görerek, o ruha nüfus ediyor" ifadelerini kullandı.

100 yıl kutlamaları çok farklı olacak

Erdoğan, resmi kutlama programlarını da hassasiyetle sürdürdüklerine işaret ederek, başbakanlığı döneminde 18 Mart törenlerine katılmaya özel önem verdiğini söyledi.

Erdoğan, 18 Mart'taki törenlere Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, 24 Nisan'daki törenlere de kendisinin katılacağını ifade ederek, şöyle devam etti.

"Dünyadan devlet başkanları geliyor, hükümet başkanları geliyor, bakanlar geliyor. Onlarla beraber inşallah bu törenleri 24 Nisan'da burada ayrıca yapacağız. Bu yıl Çanakkale Zaferi'nin 100'üncü yıl dönümü olduğu için kutlamaları daha farklı, daha kapsamlı yürütüyoruz. Yeni Zelanda'dan, Avustralya'dan başbakanlar katılacaklar. Değişik yerlerden devlet başkanları katılacaklar. Mart ayı başından beri Çanakkale Valiliğimiz koordinasyonunda, pek çok bakanlığımızın, kurumumuzun katılımıyla çeşitli programlar icra edildi, ediliyor. Bunlar arasında konferanslar, sergiler, tiyatro gösterileri, konserler, yürüyüşler, buluşmalar, turnuvalar ve daha pek çok etkinlikler var. Aynı şekilde sivil toplum kuruluşlarımız, Türkiye çapında Çanakkale Zaferi ile ilgili anma programları düzenlediler, düzenliyorlar. 24 Nisan'da yapacağımız tören de gerçekten uluslararası etkinliğe sahip inşallah bir buluşma olacak. Şu andaki teyitler onu gösteriyor ki bakanlarla beraber herhalde 50'yi bulacak." 

Yeni Anayasa

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Eğer mevcut Anayasa'nın Türkiye için en iyisi olduğunu söyleyenler varsa onlara sorun bakalım, 1960 darbesinden beri yaşadığımız bunca sıkıntının sebebi neymiş? Ruhuna darbecilerin nefesi, yüzüne onların ellerindeki kanın bulaştığı bu Anayasa'yı ne kadar tadil ederseniz edin, olmuyor. Temizlenmiyor, arınmıyor." dedi.

Erdoğan, Başkanlık sistemine ilişkin de "Yok şuna kapıyı açarmış, yok buna yol açarmış. Bunları söyleyenler ya kendi milletlerini tanımıyorlar ya da kendi milletlerine saygı duymuyorlar. Başkanlık sisteminden diktatörlük çıkarmak isteyenin karşısına herkesten önce benim milletim çıkar." şeklinde konuştu.