'Bu kanun çıkmaz' demem yanlıştı

Başbakan Yardımcısı Arınç, "Şike Yasası"nın onaylanması sürecinde sarf ettiği; "Bu kanunu bir daha getirmeye cesaret edemezler" şeklindeki sözlerinin büyük bir hata olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"un onaylanmasına yönelik geçen sürece ilişkin, "Benim bu süreç içerisinde bir tek yanlışım var; o da çok büyük bir yanlış, kendimi affedemiyorum. Bütün söylediklerimin arkasındayım, ama 5 dönemdir parlamentoda olan, 5 yıl Meclis Başkanlığı yapmış bir insan olarak benim 'Bu kanunu bir daha getirmeye cesaret edemezler, bu Meclisten bu kanun çıkmaz' sözünü söylemem bağışlanmaz bir hatadır" dedi.
Arınç, bir televizyon programında kamuoyunda "şike yasası" olarak anılan Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun ile ilgili yaşanan tartışmaları değerlendirdi.
Sporda şiddet ve düzensizlik konusunun sadece Türkiye'nin değil, bütün dünyanın sorunu olduğunu dile getiren Arınç, Mecliste 2010'da bu konuyla ilgili bir araştırma komisyonu kurulduğunu anımsatarak, şöyle konuştu:
"Benim bu süreç içerisinde bir tek yanlışım var; o da çok büyük bir yanlış, kendimi affedemiyorum" diyen Bülent Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bütün söylediklerimin arkasındayım, ama 5 dönemdir parlamentoda olan, 5 yıl Meclis Başkanlığı yapmış bir insan olarak benim, 'Bu kanunu bir daha getirmeye cesaret edemezler, bu Meclisten bu kanun çıkmaz' sözünü söylemem bağışlanmaz bir hatadır. Ben yıllarca Meclisin yasama yetkisini savunmuş bir insanım. Şimdi kendim aynı şeyi yaptım. Ben doğrudan bunun etik olmadığını, zamansız olduğunu, orantısız, ölçüsüz bir sistem getirdiğini düşündüğüm için, Cumhurbaşkanının da geri gönderme gerekçesini büyük bir sevinçle karşıladım. Zannettim ki bütün milletvekilleri parlamentoda, hatta özellikle muhalefet partileri 'Ne kadar iyi oldu, Cumhurbaşkanı bizi bu yükten kurtardı. Biz çıkarmıştık, ama geri döndü; bunun kapağını bir daha açmayalım' diye düşünürler zannetmiştim."
"İçinize sinmeyen bir şeye 'evet' demek çok çelişkili olmayacak mıydı?" sorusuna Arınç, "Bu, Mecliste olur" yanıtını verdi.
Meclisin yasama yetkisini farklı şekillerde kullanabileceğini dile getiren Arınç, şunları belirtti:
"Yasama yetkisini kullanırken Meclis, bunu dengeleyecek başka bir yargısal denetimi de içine koymuştur. Benim onu bilerek büyük bir heyecanla ve sevinçle onu söylememem gerekirdi. Yani 'cesaret edemezler' veya 'Bir daha bu Meclisten geçmez'. Neler görmüş bir insanım ben; keşke onu düşünebilseydim. 'Bu meclisten bu da çıkabilir' diye aklıma gelse, bu iddialı cümleyi kullanmasaydım."
Bu konularda ilginizi çekebilir