'Büyüme tahminimizden düşük gelecek'
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, yıl sonu büyüme rakamlarının Orta Vadeli Program (OVP) tahminlerinden bir miktar düşük geleceğini belirtti
ANKARA - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, yıl sonu büyüme rakamlarının Orta Vadeli Program (OVP) tahminlerinden bir miktar düşük geleceğini belirterek, "Ama fazla düşük değil. Yılın ilk yarısında yüzde 3,3 büyüme gerçekleşti. 2. yarıda da benzer düzeyde bu yılı kapatacağımızı düşünüyoruz" dedi.
Ankara Sanayi Odasının (ASO) büyükelçilere verdiği ve Etnografya Müzesinde düzenlenen geleneksel resepsiyonuna katılan Yılmaz, gazetecilerin gündemdeki konulara ilişkin sorularını yanıtladı.
OVP'de yer alan 25 eylem planı hakkındaki bir soru üzerine Yılmaz, konuyu Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) düzeyinde ele aldıklarını söyledi.
Son EKK toplantısında bu alanlardan 5'i ile ilgili görüşmeler yaptıklarını aktaran Yılmaz, "En kısa sürede siyasi değerlendirmeleri de tamamlayıp, ilan edeceğiz" diye konuştu.
25 eylem planının altında bin 200'ün üzerinde madde yer aldığını dile getiren Yılmaz, Türkiye'yi 2018-2019 perspektifinde nereye taşımak istediklerini bu planlamalarla sunacaklarını ifade etti.
Yeni dönem OVP'ye ilişkin bir soru üzerine Yılmaz, bu konuda çalışmalarının sürdürüldüğünü kaydetti.
Makro ekonomik çerçeve konusunda ilgili bakanlık ve kuruluşların çalıştığını belirten Yılmaz, bütçe çalışmalarının da yürütüldüğünü söyledi.
"Cari açıkta olumlu yönde revizyon olacak"
OVP kapsamında açıklanan büyüme ve enflasyon rakamlarında bir miktar revizyon yapılacağını bildiren Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Cari açıkta olumlu yönde revizyon olacak. Büyüme, tahminimizden bir miktar düşük gelecek ama fazla düşük değil. Uluslararası konjonktürü düşünürseniz dünyada da genel olarak aşağı yönlü revizyonlar var. Bölgemizde birçok istikrarsızlık var. Buna rağmen yüzde 3'ün üzerinde inşallah büyüme olacak. Yılın ilk yarısında yüzde 3,3 büyüme gerçekleşti. 2. yarıda da benzer düzeyde bu yılı kapatacağımızı düşünüyoruz."
Dış ticaret konusunda ise daha olumlu bir tablonun olduğuna işaret eden Yılmaz, dış ticaret açığının tahminlerden daha iyi durumda olduğunu dile getirdi. Yılmaz, bu yıl cari açığın yüzde 6'nın altında gelebileceğini bildirdi.
Enflasyonda da bu yıl yine tek haneli rakamların görülebileceğini anlatan Yılmaz, "Ama bunu daha aşağı doğru düşürmemiz gerekiyor" ifadesini kullandı.
Mali disipline önem vermeyi sürdüreceklerini aktaran Yılmaz, mali disiplinin Türkiye'nin son 12 yıldaki en önemli başarılarından olduğunun altını çizdi.
Türkiye'nin anılan dönemde bir sıçrama yaşadığını ve ikinci sıçramaya hazırlandığını belirten Yılmaz, "2015 seçimleri ile Türkiye 2. sıçrama dönemine çok güçlü bir şekilde giriş yapacak" değerlendirmesinde bulundu.
"350 milyar dolarlık kamu yatırımı öngörüyoruz"
Gelecek 5 yılda gerçekleştirilecek kamu yatırımlarına ilişkin bir soru üzerine Yılmaz, "2014-2018 döneminde 250 milyar doları bütçeden 100 milyar doları da kamu özel ortaklığından olmak üzere 350 milyar dolarlık bir kamu yatırımı öngörüyoruz ama bundan daha fazla özel sektör yatırımları var" dedi.
Söz konusu kamu yatırımlarının hangi alanlarda gerçekleştirileceği hakkında da bilgi veren Yılmaz, altyapı, ulaştırma, eğitim, sulama gibi başlıkların bu yatırımların temelini oluşturacağını söyledi.
Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'ye ilişkin değerlendirmelerinin sorulması üzerine Yılmaz, bu kuruluşların bugüne kadar piyasanın gerisinde kaldıklarını ve Türkiye'ye hakkettiği notu vermediklerini ifade etti.
Türkiye'nin son 12 yılda önemli bir sermaye çektiğine vurgu yapan Yılmaz, söz konusu kuruluşların küresel kriz döneminde iyi bir sınav veremediklerini anlattı.
Yılmaz, resepsiyondaki konuşmasında da Ankara'nın Türkiye'nin siyasi merkezinin olmasının yanı sıra çok önemli bir ekonomik merkez olduğunu kaydetti.
Türkiye'nin iddialı hedefleri bulunduğunun altını çizen Yılmaz, "Burada Ankara çok önemli bir rol üstleniyor" diye konuştu.
ASO Başkanı Nurettin Özdebir de Ankara'nın yarattığı 100 milyar dolarlık gayrisafi yurt içi hasıla ile dünyadaki birçok küçük ülkeden daha büyük bir ekonomi olduğunu söyledi.
"Ankara orta üzeri ve yüksek teknolojili ürün üretimi konusunda bir odak haline gelmeye başladı" diyen Özdebir, yabancı misyon yetkililerini şehirdeki OSB'leri ziyaret etmeye davet etti.
Resepsiyona TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in yanı sıra bazı iş adamları da katıldı.