'Cezaları hukuk çerçevesinde zorunlu verdik'

Rekabet Kurumu Başkanı Kaldırımcı, kurumca verilen cezaların ekonomide rekabetçi düzen oluşması için verildiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, ceza vermek için çalışmadıklarını, cezayı zorunlu olarak hukuk çerçevesinde vermek durumunda olduklarını belirterek, "Cezanın caydırıcı olduğu da, can yakıcı olduğu da doğrudur. Ama biz rekabetçi bir düzen oluşsun, ekonomide hakkaniyete uygun bir oyun oynansın amacını taşıyoruz" dedi.

Kaldırımcı, yaptığı açıklamada, çalışmalarını sürdürürken önlerindeki dosyaları karara bağlayan kurumun daha etkin çaba göstermesi gerektiğini vurguladı. Bankacılık ve otomotiv sektörlerinde açılan soruşturmalar sonucunda verilen cezalarla ilgili, Kaldırımcı şu değerlendirmede bulundu:

"Hem bankacılıkta hem otomotivde bu ölçekte, bu çapta soruşturmaların yapılması ve sonuçların dikkat çekici olması çeşitli değerlendirmelere gerekçe teşkil edebilmekte. Ama işin aslı tesadüf... Şikayetler üzerine genellikle bu soruşturmalar başlıyor. Üst üste geldi. Cirolar büyük olduğu için idari para cezaları da nispeten büyük oldu ve dikkati çekti. Biz hiç kimseye ceza vermek istemiyoruz, Biz ceza vermek için çalışmıyoruz. Cezayı zorunlu olarak, hukuk çerçevesinde mesnet dahilinde vermek durumundayız. Cezanın caydırıcı olduğu da, can yakıcı olduğu da doğrudur. Ama biz rekabetçi bir düzen oluşsun, rekabetçi ortam olumsuz yönde etkilenmesin, işletmelerimizin önü açılsın, ekonomide hakkaniyete uygun bir oyun oynansın amacını taşıyoruz."

Başka sektörlere de ceza verilebilir

Kurulun çalışma prensipleri ve prosedürlerinin belli olduğunu vurgulayan Kaldırımcı, ''Eğer bir ihlal tespiti yapılmışsa Kurul bunu müzakere ediyor, savunmalar alınıyor, çeşitli açılardan konu tartışılıyor. Sonuçta ilgili dosyada ihlal tespiti yapılmışsa ceza verme kararı alınıyor. Onun da oranı önemli. Ciro yüksekse ceza yüksek oluyor, ciro düşükse ceza daha düşük kalabiliyor. Dolayısıyla büyük iş yapan önemli aktörlerin, ekonomide rekabetçi duyarlılık açısından çok daha fazla bilgili olmaları gerekir. Belki bu soruşturmalardan böyle bir sonucu çıkarmak lazım'' şeklinde konuştu.

Rekabet Kurumu Başkanı Kaldırımcı, bankacılık ve otomotiv dışında önümüzdeki dönemde soruşturmaya uğrayacak başka önemli sektörler olup olmadığına ilişkin, "Olabilir, ama şu anda bankacılık ve otomotive denk hangi sektörlerde ne tür çalışmalarımız var, ilk planda bunu söyleyecek durumda değilim" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir