'Çin'le füze görüşmeleri nisan başında netleşecek'
Savunma Sanayi Müsteşarı Bayar, uzun menzilli füze ihalesinde Çin ile görüşmelerin devam ettiğine, nisan başı gibi konunun netleştirmeyi hedeflediklerini söyledi
ANKARA - Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Türkiye'nin tartışmalara neden olan uzun menzilli füze projesinde Çin ile görüşmelerin devam ettiğini ve nisan ayı başında bir sonuç almayı hedeflediklerini söyledi.
Türkiye-Fransa Savunma Günleri Toplantısı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bayar Türkiye'nin ilk uzun menzilli füze projesi ihalesinde gelinen sürece dair soruları yanıtlarken, "Çin'le görüşmelerimiz devam ediyor, nisan sonuna kadar bildiğiniz gibi teklifleri uzattık. Nisan başı gibi bu konuda artık bir sonuç almayı hedefliyoruz" dedi.
Türkiye geçen sonbaharda ilk uzun menzilli füze ve hava savunma projesinde yapılan ihalede, ABD'nin de yaptırım listesinde olan Çinli CPMIEC şirketi ile sözleşme görüşmelerine başlama kararı almış, bu karar ihaleye katılan ABD'nin ciddi tepkisine neden olmuştu.
NATO yetkilileri de Çin firmasının geliştireceği teknolojinin NATO sistemleri ile uyumlu olmayacağını belirterek Türkiye'nin kararını eleştirmişti.
A400M Projesi ve teslimattaki gecikmeler
Bayar'a A400M nakliye uçağı projesinde Türkiye'ye teslim edilecek ilk uçakla ilgili yaşanan problemler de soruldu.
Projenin ana yüklenicisi olan Airbus'ın AIR.PA CEO'su Tom Enders, dün yaptığı açıklamada geçen yıl sonunda Türkiye'nin teslim alması gereken uçakla ilgili pazarlığın devam ettiğini belirterek, bu pazarlıkların hala devam ediyor olmasını "tahammül edilemez" olarak nitelendirmişti.
Konuyla ilgili soruları yanıtlayan Bayar ise gecikmenin sözleşmede yer alan bazı hükümlerin tam olarak karşılanamamasından kaynaklandığını belirtti.
"Şu anda uçağın kabul testlerini tamamlamış durumdayız ve teslimat için görüşmeler devam ediyor. Benim Airbus'a vereceğim mesaj şu olacak: Airbus'un öncelikle sözleşme hüküm ve
şartlarını sağlamaya odaklanması gerekiyor. Yani burada ilave pazarlık olmaz. Sözleşme hükmü neyse odur" diyen Bayar sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kabul testlerinde bunların hepsi tam olarak sağlanamadığı için bu görüşmeleri yapmak zorunda kaldık... Benim beklentim mart ayı içinde uçağın Türkiye'ye gelmesi. Ama tabii takvimde de bir gecikme oldu bu teslimatta. Bu takvim gecikmesinden doğan birtakım gecikme tazminatları olacak, bu da işin mali boyutu olacak"
A400M projesi, askeri nakliye uçağı kapasitesinde büyüyen sıkıntıyı gidermek amacıyla 1980'li yıllarda NATO üyesi Türkiye, Belçika, İngiltere, Fransa, Almanya, Lüksemburg ve İspanya arasında başlatılmıştı.Türkiye, proje kapsamında 10 tane A400M tedarik edeceğini duyurmuştu.
F-35 Projesi ve Altay Tankı
Bayar'a Türkiye'nin F-35 projesinde ertelediği siparişleri ne zaman gündemine alacağı da soruldu. Bayar, Türkiye'nin bu proje kapsamında alacağı toplam 100 uçaktan ikisinin siparişinin zamanlamasına dair şunları söyledi:
"Uçak siparişlerini vermeye ya bu sene ya önümüzdeki sene vermeye başlayacağız. Şu anda ağırlık önümüzdeki seneye kayıyor görünüyor. Burada ağırlıklı olarak Türkiye'nin değerlendirmesi uçağın yazılım olgunlaşmasının tamamlanması. Bir sonraki seneki
pakette bizim istediğimiz seviyede olacak"
100 uçaklık paketin on sene içinde teslim alınacağını belirten Bayar, ilk iki uçağın teslimatının ise siparişin hangi yıl verildiğinde bağlı olarak 2017ya da 2018'de gerçekleşeceğini belirtti.
Lockheed Martin Corp tarafından üretilen F35 projesinde İngiltere, ABD, İtalya, Türkiye, Kanada, Avustralya, Danimarka, Norveç ve Hollanda üretimde birlikte çalışıyor.
Otokar'ın ana yükleniciliğinde tasarlanan Altay tankı projesinde tankın motorunun tedariki için gelinen son noktayı değerlendiren Bayar, Japonya ile yapılan görüşmelerin sona erdiğini açıkladı.
Bayar, "Japonya üçüncü ülkelere ihracat konusunda kendi onayı olmaksızın bir ihracata izin veremeyeceğini bize söyledi, son resmi görüş olarak bunu bildirdi. Bunun üzerine karşılıklı mutabakatla Japon makamlarıyla bu konuyu şimdilik gündem dışına almaya ve başka işbirliği fırsatları üzerinde çalışmaya karar verdik" dedi.
Bayar, tankın motoru için iki Türk firması ile görüşmelerin yapıldığını ve değerlendirmenin son aşamasında olduğunu söyledi.