'Çorum, makine sanayi ve metal işleme üssü olacak'

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çorum'dan / Barış AYTEKİN

baris.aytekin@dunya.com

Yazımızın başlığı  Çorum'un öne çıkan firmalarından Yağmaksan Yağlılar Makine Sanayi'nin Yönetim Kurulu Başkanı ve yeni kurulan Çorum Makine İmalatçıları ve Sanayicileri Derneği (ÇOMİSİAD) Başkanı Mustafa Yağlı'nın sözlerinden esinledik. Mustafa Yağlı, sözlerinin bir dilekten öteye taşınması için hiç boş durmuyor. Çorum'un makine sanayii üssü olması için yoğun bir çaba içerisinde. Öncelikli olarak  Çorum'da makine imalatçılarının ve sanayicilerinin bir çatı altında örgütleyebilmek  için bir dernek kurulmasını sağlamakla yola çıktı. Bu yılın ocak ayında kurulan ÇOMİSİAD da  ilk iş olarak Çorum'da bulunan makinecilerin envanterini çıkarıverdi. Yapılan çalışma sonucunda Çorum'da makine imalatı yapan 75 tane makine firması olduğu ortaya çıktı. Üretim yapan bu  75 firma 2008 yılında 103 milyon 401 bin TL ihracat gerçekleştirmiş. Yine geçen yıl 75 firmanın Çorum ekonomisine kazandırdığı katma değer ise  247 milyon  826 bin TL  olmuş. Bu  firmanın bölge istihdamına katkısı ise 2 bin 303 kişi olarak tespit edilmiş.

Yukarıdaki rakamlar bile makine sanayiinin Çorum için ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. Geçtiğimiz günlerde Çorum Ticaret ve Sanayi Odası ile bir dizi toplantı yapmak üzere DÜNYA Gazetesi Başyazarı Osman Arolat ile gazetemiz yazarlarından  Dr. Rüştü Bozkurt  ilimizdeydi. Onların da toplantılarda ve iki konuşmalarda ortaya koyduğu Çorum'un makine sanayi yönünden gelişmeye çok açık bir noktada olduğu ve potansiyelini iyi kullanabilirse makine ve metal işleme üssü olabileceği yönündeydi.

Dr. Rüştü Bozkurt, küresel kriz döneminde Avrupa ülkelerinde aralarında makinenin de olduğu birçok sanayi dalının üretimlerini başka ülkelere kaydıracağı ve bu ülkeler arasında en avantajlısının da Türkiye olduğunu belirtmişti. Bu tespitin Çorum'da makine sanayiinin gelecekte nasıl bir gelişme içinde olabileceği konusunda gerekli  ipuçlarını veriyor sanırım.

Yapılması gereken  Mustafa Yağlı'nın başını çektiği bu oluşuma destek vermek ve bir araya gelmektir. Eğer Mustafa Yağlı'nın açığa çıkan heyecanını diğer makine üreticileri ve şehrin diğer kurumları da gösterebilirse Çorum'un makine sanayi ve metal işleme merkezi olmaması için önünde hiçbir engel yok. Mustafa Yağlı'nın sahibi olduğu Yağmaksan Yağlılar Makine Sanayi eğitim konusunda da öne çıkıyor. Firma, Spinner Takım Tezgahları Sanayi ile  birlikte 66 kişiye CNC makine kullanımı konusunda eğitim verdi. Çorum'u makine üssü yapmak için gerekli  kalifiye elemanların yetiştirilmesi ve altyapının sağlanması için bu tür seminerlerin artması gerekiyor. Tabii bu arada böyle bir eğitimin Çorum'da gerçekleşmesini başardığı için Mustafa Yağlı'yı da tebrik etmek de...