'Çözüm sürecinde yolun sonuna geldik'

HDP İstanbul Milletvekili Önder, çözüm sürecine ilişkin, "Bizim açımızdan yolun sonuna geldik, artık bunu toparlama görevi hükümetindir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HDP İstanbul Miletvekili Sırrı Süreyya Önder, HDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan, İdris Baluken ile birlikte Çözüm Süreci'ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Süreçle ilgili iktidar blokunun ortadan ikiye bölünmüş durumda olduğunu öne süren Önder, şunları söyledi:

"Sayın Cumhurbaşkanı 'ortada masa yok, taraf yok' diyor. Bu kesinlikle doğru değil. En azından bu toplantıyı yaptığımız masa büyüklüğünde bir masa yapıldı İmralı'da. Ortada bir masa var fakat koltukları boş.

Bu yöntem gerek ciddiyet anlamında gerek sayın Cumhurbaşkanı'nın yürüttüğü itibarsızlaştırma anlamında, hükümetin de buna sahip çıkmamasıyla an itibariyle hükmünü yitirmiştir. Sorun çözücü bir mekanizma olma hüviyetini kaybetmiştir. Biz bu üçüncü göz ya da izleme komisyonu, adına ne derseniz deyin, bu isimler üzerinde hükümetle mutabık kalmıştık. Sayın Cumhurbaşkanı bunu o kadar itibarsızlaştırdı ki şimdi hangi bağımsız aydın, akademisyen, siyasetçi, kanaat önderi bu izleme komisyonunda yer almayı kabul edebilir? Sayın Cumhurbaşkanı bunu ihanetle, devletin çökmesiyle eş anlama oturttu." 

 

"Başka bir masa devreye girer"

Hükümetten, "Öcalan'ın bu konudaki ciddiyetine eşdeğer bir ciddiyet sergilemesini" talep ettiklerini ifade eden Önder, "Her sıkıntıda onu itibarsızlaştırmaya çalışırsanız süreç bundan bir adım ileriye gidemez" dedi.

"Masa var, o masada hükümet ile biz birçok mutabakat gerçekleştirdik ve ülke çökmedi, çökmez de. Şimdi siz bu masayı itibarsızlaştırırsanız ya da Cumhurbaşkanının yaptığı gibi tekmelerseniz, devirirseniz, başka bir masa devreye girer, o masa da Genelkurmay Harekat Dairesi'nin, üzerinde bölgenin haritaları işaretli harekat masaları olur" ifadelerini kullanan Önder, "Bunun faturasını ne biz, ne siyasiler, ne devlet, ne halk, kimse ödeyemez. Yol yakından seçim ve oy hesaplarıyla girilen bu dar anlayıştan bir önce çıkılmalıdır" diye konuştu.

"Hala bu mesele toparlanabilir"

Esir alınan askerler ile Lice'de alıkonulan iki uzman çavuşun kurtarılması ve Süleyman Şah Operasyonu'nda yaptıklarını en iyi hükümetin ve Genelkurmay'ın bildiğini ifade eden Önder, "Evet, bunlar bizim görevimiz olmayan, illegal faaliyetler. Biz bunları yaptık" dedi. 

Önder, "Hala bu mesele toparlanabilir. Ancak bu anlayışla gidilecek yolun sonuna gelmiş bulunuyoruz.  Peki ne yapılacak? Bunun karşıtı savaş ve çatışma değil, olmamalıdır da. Oy kaybını önlemenin yolu barışı ve demokrasiyi terk etmek değil tam tersine ona daha fazla sahip çıkmaktan geçer" değerlendirmesinde bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir