'Darbe girişimi kabul edilemez'

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri, darbe girişimi ile ilgili "Halkın üzerine ateş açıldı darbe girişimi kabul edilemez" açıklamasında bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye'de atılan adımlar konusunda Avrupa Konseyi'ne düzenli bilgilendirme yapacaklarını söyleyerek, Konsey'e karşı yükümlülüklerini hiçbir zaman unutmadıklarını kaydetti.

Ankara'yı ziyaret eden Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu "Türkiye'de atılan adımlar konusunda Avrupa Konseyi'ne bilgilendirme yapacağız, Konsey'e karşı yükümlülüklerimizi hiçbir zaman unutmadık.

Türkiye'nin demokratik kurumlarına desteğimizi ifade etmek için buradayız. Halkın üzerine ateş açıldı, darbe girişimi kabul edilemez.

Şüphesiz bu darbe girişiminde yer alan kişilerin gerekli uygulamaya tabi tutulması gerekiyor. Bu gizli örgüt, silahlı kuvvetlere ve Türk yargıya sızmış durumda. Ama derecesinin belli olmadığını görüyoruz. Bu örgütün varlığını uzun süreden beri biliyoruz. Bu kurum ve kuruluşlarda temizliğin yapılması gerekiyor ama bunlar yapılırken hukukun üstünlüğü ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine göre yapılmalıdır." dedi.

Çavuşoğlu, darbe girişiminin Konsey'in de değerleri olan demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğünü hedef aldığını belirterek, girişim sonrasındaki süreçte Avrupa Konseyi ile yakın işbirliği içinde olacaklarını ve demokrasi ve diğer değerlerden taviz vermeyeceklerini kaydetti.