'Demokratik açılım'ın yankıları
Bakan Atalay'ın çalışmalarını yürüttüğü 'demokratik açılım' kapsamında yaptığı açıklamaya siyasi partiler ve bazı sivil toplum örgütlerinden eleştiriler geldi
ANKARA - İçişleri Bakanı Beşir Atalay, 'demokratik açılım' konusunda basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Atalay gündemlerinde 'Anayasa değişikliği ve af' meselelerinin olmadığına dikkat çekti. Bakan Atalay'ın çalışmalarını yürüttüğü 'demokratik açılım' kapsamında yaptığı açıklamaya siyasi partiler ve bazı sivil toplum örgütlerinden eleştiriler geldi.
DTP: Her türlü çabaya, çalışmaya büyük bir ciddiyetle bakarız
Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkanı Ahmet Türk, 'demokratik açılım' çalışmalarını değerlendirirken, "Her türlü çabaya, çalışmaya büyük bir ciddiyetle bakarız. Olabildiğince bu çalışmalara ve çabalara da katkı sunmak isteriz" dedi.
Türk, partisinin Diyarbakır İl Başkanlığı'nda DTP'li milletvekilleri ile İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın "demokratik açılım" ile ilgili açıklamalarını izledi.
Atalay'ın açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türk, bu konudaki düşüncelerini yarın yapılacak mitingde söyleyeceklerini belirtti. Toplumun büyük bir beklentisi olduğunu ifade eden Türk, şöyle konuştu:
"Bu sürecin demokratik, barışçıl bir sürece çevrilmesi, Kürt sorunun demokratik yöntemlerle çözülmesi beklentisi gerçekten çok yüksek. Her türlü çabaya, çalışmaya büyük bir ciddiyetle bakarız. Olabildiğince bu çalışmalara ve çabalara da katkı sunmak isteriz. Tabii ki bir tek gerçek yok, birçok gerçek var. O gerçeğe çok yönlü bakmak lazım, söyleyeceğim bu. Tabii ki Anayasa değiştirilmez gibi bir söylem yok. Mutlaka Anayasa'nın değiştirilmesi gerekir. Mevcut Anayasa ile bırakın Kürt sorununun çözülmesi, demokratik açılım yapma şansı yok Türkiye'nin. Tabii ki biz siyasetçiler umutlu olmak zorundayız. Umudu taşımazsak siyaset yapamayız. Bu konuda halka öncülük yapamayız. Siyasetçinin görevi geleceği doğru belirlemeye yönelik çabaları ortaya koymaktır. Bizim de görevimiz budur."
CHP: Bunları nasıl çözeceklerini ortaya koysunlar
CHP Genel Saymanı ve Basın Sözcüsü Mustafa Özyürek, gazetecilerin, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın açıklamalarına ilişkin sorusu üzerine, bir ay önceki açıklamalarla bugünkü açıklamalar arasında somut bir fark görmediğini söyledi.
Özyürek "demokratik açılım" çalışmalarıyla ilgili olarak, "Demokrasinin ve özgürlüklerin önündeki engelleri hemen kaldıralım ama sorunun esası akan kandır, susmayan silahlardır. Bunları nasıl çözeceklerini ortaya koysunlar" dedi.
"Sayın Bakan'ın daha çok serzenişte bulunmak, muhalefeti eleştirmek için bu basın toplantısını yaptığı anlaşılıyor" diyen Özyürek, "Anayasa değişikliği düşünmüyorsanız bazı açılımları nasıl yapacaksınız?" diye sordu.
"Vatandaşta artan bölünme kuşkusunun nereden doğduğunu iyi görmek gerektiğini" ifade eden Özyürek, "Kimse 'ben Türkiye'ye böleceğim' diye yola çıkmaz. Ama siz, attığınız adımlarla Türkiye'nin bölünmesine yol açarsanız, sonuç değişmez" diye konuştu.
Konunun Meclise gelmesi halinde partisinin gerekli tavrı ortaya koyacağını belirten Özyürek, "Meclis zemini, çözüm zeminidir. Bu zemini kullanabilmek için de somut, net önerilere, ifadelere ihtiyaç var" dedi.
Kılıçdaroğlu: Bugünkü toplantı neden yapıldı anlayamadım
CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın bugünkü basın toplantısını neden yaptığını anlayamadığını, Atalay'ın daha önceki açıklamalarını tekrarladığını söyledi. Kılıçdaroğlu, "yaratılan beklentiler nedeniyle sorunun, kendi içinde çözümsüzlüğe mahkum bir sorun haline geldiğini" öne sürdü.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, "Açıklamalar sizi tatmin etti mi?" sorusu üzerine, Atalay'ın basın toplantısını niye yaptığını anlamadığını belirterek, "En başta söylediklerini, bugün yine tekrarladı" dedi.
Atalay'ın, "Anaların gözyaşı dinsin, kan akmasın" dediğini anımsatan Kılıçdaroğlu, "Sayın Bakan bunu yeni mi keşfediyor? Terörün sonlandırılmasını herkes istiyor. Sorun şu: Biz bu sorunu nasıl çözeceğiz? Sayın Bakan muhalefeti eleştiriyor, 'hiçbir şey söylemiyor' diye. İyi de siz bir şey söyleyin. Basın toplantısında 'şu konuda şu öneri var' diye bir şey yok. Sadece gelen önerileri değerlendireceklerini söyledi" diye konuştu.
Atalay'ın "kurumlar arası değerlendirmelerin sürdüğünü" söylediğini kaydeden Kılıçdaoğlu, "Ülkenin Cumhurbaşkanı, kurumlar arası mutabakatın sağlandığını söylemişti. Demek ki kurumlar arası mutabakat da sağlanmamış" dedi.
Atalay'ın, mutabakat sağlanan konularda dahi bilgi vermediğini kaydeden Kılıçdaorğlu, "Daha önce yaptığı açıklamaların başka türü olarak gördüm" diye konuştu.
Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin, "Adres olarak Meclisi gösteriyor" sözleri üzerine ise "Bu gayet doğal, eğer yasal düzenlemeler yapılacaksa..." dedi.
MHP: Sayın Bakan Milletin aklıyla alay ediyor
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın "demokratik açılım" konusunda yaptığı açıklamalarla ilgili olarak, "Sayın Bakan Milletin aklıyla alay ediyor" dedi.
Şandır, projenin arkasında ABD ve AB'nin bulunduğu iddiasını yineleyerek, "Bu kompleks değildir" görüşünü dile getirdi.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şandır, Atalay'ın bir ay önce de aynı şeyleri söylediğini ileri sürdü.
Şandır, terör örgütü PKK'nın da 4 askeri daha şehit ettiğini hatırlatarak, "Bu şehitlerin hesabını nasıl verecekler? Sayın Bakan ve AKP hükümeti Türk milletinin aklıyla alay ediyor ve maalesef PKK kan akıtmaya devam ediyor" dedi.
"Açılımın", PKK'yı cesaretlendirdiğini öne süren Şandır, "Bu Kürt açılımının sahiplerini ve destekçilerini şiddetle ve nefretle kınıyoruz" diye konuştu.
Gazetecilerin, "Meclis'te açıklayacaklarını söylediler. Öyle bir oturuma katılmayı düşünüyor musunuz?" sorusuna ise Şandır, "O günü göreceğiz, bugünden bir şey söylemek mümkün değil" yanıtını verdi.
SDP: Türkiye önemli ve kritik bir dönemden geçiyor
Sosyalist Demokrasi Partisi Genel Başkanı Rıdvan Turan, "Demokratik Açılım" çalışmalarının ülkede yaşayan pek çok kesimi heyecanlandırdığını belirterek, "Türkiye önemli ve kritik bir dönemden geçiyor" dedi.
Turan, Kızılay Bakanlıklar girişinde yaptığı açıklamada, "İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile görüşmek ve bu konuda partinin görüşlerini iletmek" amacıyla İstanbul'dan başlattıkları yürüyüşün dün Ankara'da son bulduğunu hatırlattı.
Demokratik açılım çalışmalarının ülkede yaşayan pek çok kesimi heyecanlandırdığını ifade eden Turan, Türkiye'nin önemli ve kritik bir dönemden geçtiğini bildirdi.
Hükümetin "Açılım" adı altında hazırladığı paketle, "Kürt sorununu" demokratik bir şekilde çözmesini umduklarını kaydeden Rıdvan Turan, Türkiye'de Türk ve Kürt analarının ağlamasını istemediklerini söyledi.
Süreç içinde CHP ve MHP'nin tutumlarının demokratik güçlerin umutlarını törpülediğini öne süren Sosyalist Demokrasi Partisi Genel Başkanı Turan, Dünya Barış Günü etkinlikleri çerçevesinde yarın Diyarbakır'a gideceklerini, bu sürece ilişkin görüşlerini orada da açıklayacaklarını belirtti.
Daha sonra İçişleri Bakanı Atalay ile görüşmek üzere beraberindekilerle bakanlığa giden Turan, çıkışta yaptığı açıklamada, İçişleri Bakanlığında bir muhatap bulamadıklarını söyledi.
Hak-Par: Çözüm açısından en önemli adım
Hak ve Özgürlükler Partisi (Hak-Par) Genel Başkanı Bayram Bozyel, "demokratik açılım" çalışmalarının, "(Türkiye'nin) çözüm yönünde şimdiye kadar attığı en önemli adım" olduğunu söyledi.
Bozyel, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin önemli bir süreçten geçtiğini belirtti.
"Demokratik açılım" çalışmalarının çözüm için gerekli ortamın olgunlaşmasına katkı sağladığını dile getiren Bozyel, şunları kaydetti:
"Türkiye'nin barış, demokrasi ve Kürt sorununun çözümü yönünde şimdiye kadar attığı en önemli adımdır. Bu sürecin geliştirilmesi bakımından ilk önemli adım, sürecin şiddetten arındırılmasıdır. Bunun için operasyonların durdurulması, kalıcı ve işleyebilir bir ateşkes sağlanmalıdır. PKK çatışmasızlık sürecini uzatarak, sürecin işlemesine yapıcı katkıda bulunmalıdır."