'Dışa bağımlı olan ülkelerin akıllarına Türkiye geliyor'

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, gıda ürünlerinde genelde dışa bağımlı olan ülkelerin akıllarına, bu açığı kapatmak için ilk olarak Türkiye, Brezilya, Çin ve Arjantin geldiğini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, gıda ürünlerinde genelde dışa bağımlı olan ülkelerin akıllarına, bu açığı kapatmak için ilk olarak gelen ülkelerden birinin de Türkiye olduğunu belirterek bunun ülke için önemli bir avantaj olduğunu bildirdi.  

Bayraktar, yazılı açıklamasında, dünyada gıdaya talebin sürekli arttığını ifade etti. 

Çoğu ülkenin de gıdada dışa bağımlı duruma geldiğine dikkati çeken Bayraktar, Türkiye'nin bu pastadan çok daha büyük pay alabileceğini kaydetti. 

Şemsi Bayraktar, gıda ürünlerinde genelde dışa bağımlı olan ülkelerin akıllarına, bu açığı kapatmak için ilk olarak Türkiye, Brezilya, Çin ve Arjantin'in geldiğini bildirdi. Bunun da Türkiye için önemli bir avantaj olduğuna işaret eden Bayraktar, uzun yılların birikimi olan yapısal sorunların çözümünün çiftçiyi rahatlatacağını ve tarımının önünü açacağını belirtti.  

"Türkiye'nin tarımda çok büyük potansiyeli var"

Türkiye'nin tarımda çok büyük potansiyeli bulunduğunu ve ülkenin stratejik yönden de gıda ve tarım ürünü talep eden pazarların tam ortasında yer aldığını bildiren Bayraktar, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:  

"2013 yılında 17 milyar dolar ihracat yapan, 2012 yılında yaptığı 15,3 milyar dolar ihracatla gıda ve tarım ithalatında sadece yüzde 1,1 pay alan Türkiye, rahatlıkla bu rakamı iki, üç katına çıkarabilir. Türkiye'nin çok büyük bitkisel ürün ile meyve sebze üretim potansiyeli var. Hayvansal ürünlerde de özellikle küçükbaş hayvancılıkta çok avantajlı durumdayız. Gelişmiş bir gıda sanayi bulunuyor. Kanatlı sektörü, son derece modern ve dünya pazarlarında rekabet edebilir düzeyde. Kültür balıkçılığı için de potansiyel büyük.  

Bütün bunlara rağmen gıda ve tarım ihracatımız gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında hala yetersiz düzeyde. İç piyasanın yanı sıra ihracata dayalı bir yapılanmaya gidilmesi halinde tarımda üretim ve gelir artacak ve istikrar sağlanacaktır. Türkiye hem üretimini hem ihracatını artırmalı. İhracatta yeni pazarlar kazanılmalı, eldeki pazarlar kaybedilmemeli. İhracat destekleri artırılmalı. Üretici, dış piyasalarda iyi para eden, pazarlama sıkıntısı olmayan, devamlılık gösteren ürünlere yönlendirilmeli."  

Bu konularda ilginizi çekebilir