'Dolardaki yükseliş dünyadaki dalgalanmanın yansıması

Başbakan Davutoğlu, dolardaki yükselişe ilişkin değerlendirmesinde "Her türlü tedbir alınır ama bunun dünyadaki genel bir dalgalanmanın Türkiye'ye yansıması olduğu unutulmamalı." ifadelerini kullandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Davutoğlu, ABD'nin New York kentindeki temasları kapsamında, BM Genel Sekreteri Ban ile bir araya geldi.

Davutoğlu BM Genel Merkezi'nde basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında açıklama yaptı

İşte Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları:

"IŞİD'e terör örgütü diyen ilk ülkeyiz"

Irak'taki tüm taraflarla işbirliğimiz sürüyor. Türkiye'nin pozisyonu belli. Kıbrıslı Rumlar müzakere masasına geri dönmeli. Türkiye'nin nasıl bir katkı yaptığını insani durum konusunda neler yapıldığı ortadadır. Uluslararası terör konusunda bizim pozisyonumuz çok açıktır. Türkiye zaten terörden çekmiş bir ülkedir. Türkiye DEAŞ'ı (IŞİD) 2013'te terör örgütü olarak gören ve kabul eden ilk ülkedir. Biz hiç bir zaman terör örgütlerinin sınırımıza yaklaşmasına müsade etmemişizdir. Suriye ile Irak dediğimizde Türkiye'nin çok büyük bir sınır hattını oluşturmakta ve orada herhangi bir otorite yok. New York'ta oturarak durumu oradan değerlendirmek, Türkiye'nin sınırları hakkında yorum yapmak kolaydır amadurumu yansıtmamaktadır. 

"BM'nin stratejisi yok"

BMGK'nın esasında Suriye kriziyle alakalı bir açık stratejisi yok. Aynı zamanda rejim tarafında işlenen kimyasal silah suçları ile ilgili de bir yaptırımları yok. A planı nedir ki burada bırakın B planını. Suriye rejimi öylesine bir yaklaşıma sahip ki DEAŞ ile mücadele ettikleri için her şeyi mübah sayabiliyorlar. Sığınmacıların hareketlerini göz önünde bulundurmuyorlar. Halep'e saldırmaya devam ediyorlar. Bütün ülkeler DEAŞ'a karşı mücadele etmekte. Bizim de şöyle bir kaygımız var. Belki yüzbinlerce sığınmacı Türkiye'ye yaklaşacak. Ama BM'nin sorumluluğudur bunu engellemek hem Halep'te hem Suriye'de.

Dolardaki yükseliş

Doların yükselmesi, doların diğer para birimleri karşısında yükselmesiyle ilgili bir husustur. Sadece Türkiye'deki tartışmalara bağlanamaz. Dolardaki yükselişle ilgili tüm kurumlarımız gerekli tedbirleri almaktadır. Dün ilk yükseliş trendi olduğunda ben de buradan Merkez Bankası başkanımızla bir görüşme gerçekleştirdim. Gerektiğinde her türlü tedbir alınır ama bunun dünyadaki genel bir dalgalanmanın Türkiye'ye yansıması olduğu unutulmamalı. Türkiye'de kur dolayısıyla özel bir kriz olduğu gibi bir kanaat, doğru bir kanaat değil ama bunu ciddiyetle ele alıyoruz."