'E-ticaretteki vergi muafiyeti ithalatta fırsat eşitliğine aykırı'

Gediz Üniversitesi İşletme Yönetimi Programı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Şahin, internet üzerinden yapılan alışverişlerde 75 euroya kadar vergi alınmamasının ticarette fırsat eşitsizliğine yol açtığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SEDAT ALP 

İZMİR - İnternet üzerinden yurtdışından yapılan alışverişlerde 75 euroya kadar tutardan vergi alınmadığına dikkat çeken Gediz Üniversitesi İşletme Yönetimi Programı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Necmettin Şahin, vatandaşa kolaylık olsun diye getirilen bu uygulamanın ticarette fırsat eşitsizliği ve vergi kaybına yol açtığını söyledi. 

Şahin, internet alışveriş siteleri üzerinden yurtdışından satın alınan değeri 75 euroya kadar ürünlerin Mart 2014’ten bu yana gümrük ve katma değer vergisinden muaf tutulduğunu hatırlatarak, uygulamayla fırsatçılara gün doğduğunu dile getirdi. Türkiye’nin 20 milyar TL’lik sanal pazarının son 3 yıldır yurtdışı merkezli siteler üzerinde yoğunlaştığına dikkat çeken Şahin, “E-ticarette denetim güç olduğu için sanal kartı olan herkes bu sitelere kolayca giriş yapıp üst sınır 75 euro olmak şartıyla istediği ürünü defalarca alabiliyor ve bunları piyasada kayıt dışı satabiliyor. İthalatçı firmalar çok ciddi vergiler ödemek zorunda kalırken, bu yöntemle getirilen ürünlerden ise vergi alınamıyor. Bu durum aynı piyasada ticaret yapan ithalatçılar arasında haksız rekabete yol açıyor” diye konuştu. Şahin, bu durumdan Hazine’nin de olumsuz etkilendiğine işaret etti ve şu değerlendirmelerde bulundu: “İlgili Bakanlar Kurulu kararına göre muafiyetin aynı kişi tarafından kullanılmasının süreklilik arz ettiğinin tespiti halinde sınırlama getirileceği söz konusuyken, henüz tam olarak denetim mekanizması kurulamadığı gözlemleniyor. Bu eşyaları getirenlerin satma, devretme gibi işlemler yapması yasak. Ancak uygulamanın pratiğine baktığımızda ticaretin özellikle yurtdışı merkezli siteler üzerinden yapılmasından dolayı denetlenemiyor. Yabancı firmaları denetleyebilme imkanı yok, yurtiçinde bu malların kayıt dışı satışlarını da önleyebilmek mümkün olamıyor. Bu nedenlerle ülkemiz her yıl, milyarlarca liralık gümrük, ÖTV, KDV, gelir vergisi kaybına uğruyor. Bu yöntemle kolaylaşan ithalat, cari dengedeki açığın artmasına, vergi kaybı ile de bütçe gelirlerinin azalmasına yol açıyor.”

Bu konularda ilginizi çekebilir